Dalmatinska zagora bjesni zbog zabrane bikijade: Sve ćemo bikove utjerati u Zagreb, pa ih lovite po Trgu

ORGANIZATORI bikijada i uzgajivači bikova iz Dalmatinske zagore zatražili su pomoć Splitsko-dalmatinske županije, nakon što je Udruga Prijatelji životinja od resornog ministra Tihomira Jakovine zatražila hitnu zaštitu bikova koji se 'ozlijeđuju i muče' u svrhu zabave.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su kako će do kraja 2012. godine krenuti u izmjene Zakona kojima bi bikijade do 2013. godine trebale biti zabranjene.

"Smatram da borba bikova nije štetna, odnosno da tu nema krvavih sukoba. Bikovi se nekada, kada se spoje, uopće ne sukobljavaju ako procijeni jedan da je drugi jači, tako da tu nema nikakve krvave borbe. Vjerujem da kada udruga za zaštitu životinja dođe, vidi i uvjeri se na licu mjesta o čemu se radi da će onda imati drugo mišljenje i zato mislim da je ovaj dijalog od koristi, a i resornog ministra ću upoznati i s problemom, odnosno s jednom tradicijom koja je ovdje dugo prisutna", rekao je nakon današnjeg sastanka, župan Ante Sanader.

"Ako nam zabrane bikijadu, sve ću bikove utjerat u Zagreb pa ih lovite po Trgu bana Jelačića"

A dok su svoju ljubav i žrtvu prema bikovima izlagali župani, neki od uzgajivača nisu mogli suspregnuti suze. "Teško je to, ljudi moji, ali izdržat ću. Ako nam ovo zabranite, ja ću otvoriti žicu na autoputu, utjerat ih sve za Zagreb, pa ih vi lovite na Trgu bana Jelačića", istaknuo je Božo Perkovac.

"Ne znamo kome je u interesu da ovakvim zakonom uništi pola Dalmatinske zagore," poručio je Marin Kokan jedan od najmlađih organizatora Koride iz Dicma. "Mi više ulažemo u te bikove nego što mi iz njih izvlačimo. Prijatelji životinja žive na naš račun i njihov je posao idemo mi to sada uništiti, ali ja uopće ne vidim u tome svrhu. Neka dođu kod mene doma i neka pogledaju kako se brinem o svome biku jer mom je biku vjerojatno bolje nego što je njima doma", kaže Kokan.

Želimo sačuvati tradiciju u Dalmatinskoj zagori

Mate Radanović, predsjednik Udruge Zekonja iz Kladnjice, uputio je apel saborskim zastupnicima da sačuvaju tradiciju koja na ovim prostorima traje od 1890. godine.

"Mi želimo da ostane naša tradicija koja je i do sada bila u Dalmatinskoj zagori. To nam je jedino što je ostalo i to je ponos Zagore. Gospodin Oman je moj susjed, otac mu je gore i volio je bikove kao i mi svi, a zbog čega to njemu smeta, trebate pitati njega", ističe Radanović.

Ako zabrane borbe bikova, organizatori su spremni i dalje nastaviti sa radom, pa makar, kažu i završili u zatvor. "Zagora će se usprotiviti bilo kakvoj zabrani", poručuje Radanović.

Pročitajte više