Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Foto: D.H./Index

NA DANAŠNJI dan 1945. godine kapitulirala je nacistička Njemačka i od tada se slavi kao Dan pobjede nad fašizmom, dok je pet godina kasnije na isti dan predstavljena misao o preteči EU pa se datum slavi i kao dan Europe.

9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu i Europa je dobila svoje današnje obrise. Franjo Habulin predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske...

"Još uvijek ima živih učesnika NOB-a, koji su sudjelovali u tim događajima. Antifašistička borba i istina o njoj ne jenjava i ne umire."Pet godina poslije finalizirana je ideja zajednice koja će jamčiti da rata više ne bude. Robert Schuman , tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik . Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija ", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija . Godinu dana nakon predlaganja Francuska, Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Nizozemska u Parizu su potpisale Ugovor.

"Imali smo rat, Europa to više neće. Zajedno smo stvorili sporazum koji jamči solidarnost!"Ovo je prvi Dan Europe i pobjede nad fašizmom koji Hrvatska slavi kao punopravna članica Europske Unije.
 

Pročitajte više