Dao ostavku jer ne želi seliti u skupi ured: "Zmajlović je potpisao tajne ugovore sa Zagrebtowerom"

Foto: FAH

NEVEN VOĆA, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša, podnio je ostavku jer ne želi instituciju kojoj je na čelu preseliti u nove urede u Zagrebtoweru.

"Zbog odbijanja preseljenja u Zagrebtower na mene se zadnjih mjeseci vršio neizdrživ pritisak, zbog čega sam prisiljen podnijeti ostavku", izjavio je Voća na izvanrednoj press konferenciji.

Bivši ravnatelj agencije tvrdi da ga je Zmajlović prisiljavao na preseljenje iako za to nisu bili stečeni uvjeti, odnosno od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) nisu dobili očitovanje da nemaju slobodan državni prostor koji bi mogao biti ustupljen Agenciji za zaštitu okoliša, niti im dali suglasnost za sklapanje ugovora o podzakupu.

"Ministar Zmajlović već je u lipnju 2014. potpisao tajne ugovore direktno sa Zagrebtowerom", tvrdi Voća, te dodaje da se i radnici njegove bivše agencije "protive preseljenju u luksuzni Zagrebtower zbog skupoće i nepotrebnog opterećenja državnog proizvoda, kao i neizvjesnosti koje ti ugovori nude".

Svom nasljedniku Voća je poručio: "Kada dođe vršitelj dužnosti ravnatelja, nadam se da će ta osoba biti svjesna što će potpisivati. Jer će sigurno potpisati preseljenje, uvjeren sam da neće misliti svojom glavom. Bojim se osvete nad ostalim ljudima u AZO-u koji su bili protiv preseljenja kako se ne bi oštetio proračun".


"Ako dođe do smjene vlasti, idući ministar sigurno će prekontrolirati posao preseljenja i tražiti tragove štetnog postupanja i osobnih interesa. Ne znam što stoji u ugovorima koje je Zmajlović potpisao jer su tajni. Sam Uskok je rekao da je ovo predmet istrage", kaže Voća, koji tvrdi da je početkom godine otišao i iz SDP-a, "upravo zato što je bio ogorčen ovakvim stvarima".

Nakon ostavke Voća će preuzeti u punom radnom vremenu posao izvanrednog profesora na Agronomskom fakultetu, zbog čega je također bio, tvrdi, neopravdano prozivan da je u sukobu interesa.

Smijenjen po hitnom postupku

Na najavu ostavke ministar Mihael Zmajlović reagirao je tako što je Voću - smijenio po hitnom postupku.

"Ravnatelj AZO razriješen je 20. travnja, a razrješenje nastupa odmah. Razlozi razrješenja su nepoštivanja odluke Upravnog vijeća AZO-a od 16.12.2014. čime je Ravnatelj doveo u pitanje svrhovito, učinkovito i ekonomično raspolaganje proračunskim sredstvima", stoji u priopćenju Zmajlovićevog ministarstva.

"Uzrokovao je 150 do 250 tisuća kuna štete"

Iz Ministarstva zaštite okoliša tvrde da je Upravno vijeće donijelo odluku o sklapanju podzakupa za nove urede u Zagrebtoweru, ali Voća nije sklopio ugovor. Zmajlović optužuje ravnatelja AZO-a da je time "uzrokovao dodatni i nepotrebni trošak za državni proračun koji se procjenjuje na 150.000 – 250.000 kn".


"Pored toga, suprotno odluci Upravnog vijeća, zatražio je 23. travnja od DUUDI-ja dodatni prostor na drugoj lokaciji čime u pitanje dovodi kompletan proces preseljenja triju proračunskih tijela, Ministarstva zaštite prirode i okoliša, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Agencije za zaštitu okoliša te vanproračunskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na objedinjenu lokaciju i otvara rizik milijunske štete za proračun", tvrde iz Ministarstva zaštite okoliša.

Zmajlović ga tjerao na preseljenje u pet puta skuplji prostor

Podsjećamo, ministar Mihael Zmajlović urede u Zagrebtoweru uzeo je u najam još u listopadu prošle godine. Zmajlović je preseljenje u Zagrebtower pravdao objedinjenjem kompletnog resora zaštite okoliša na jednom mjestu, te čak tvrdio da se radi o uštedama, iako najam ureda u Zagrebtoweru porezne obveznike košta 11.196.898 kuna godišnje.

Upravo visoka cijena preseljenja vjerojatni je razlog zbog kojeg Voća nije želio pristati da se Agencija za zaštitu okoliša useli u Zagrebtower. Svoje urede na Ksaveru Agencija je do sada plaćala 252 tisuće kuna godišnje, dok je cijena najma u Zagrebtoweru čak pet puta veća.

 
 
 

Pročitajte više