Debakl Josipovićeve politike, Kolindi za dlaku izmakla pobjeda u prvom krugu

Foto: Hina, Index

PREMA privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP ) od 6 sati, na temelju 99,98 posto obrađenih biračkih mjesta, aktualni predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović osvojio je 38,46 posto, Grabar Kitarović 37,22, Ivan Vilibor Sinčić 16,42 posto te Milan Kujundžić 6,30 posto birača. Na izbore je izašlo 47,13 posto birača, to jest nešto više o milijun i 787 tisuća glasača.

Potpuni službeni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora trebali bi biti poznati tijekom dana, nakon čega teku rokovi za prigovore, najavili su iz DIP-a.

Državno izborno povjerenstvo počelo je s objavom rezultata izbora u 20 sati. U 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj. Odaziv je bio nešto slabiji nego prije pet godina. Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 posto plus jedan glas). No, kako se to očito neće dogoditi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova - Josipović i Grabar Kitarović, idu u drugi krug koji će se održati 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

Na Indexu možete pogledati kako je protekla izborna večer u svakom pojedinom stožeru kandidata na jučerašnjoj utrci za Pantovčak.

> Iz stožera Ive Josipovića: Sinčić je šarena laža, šteta tih glasova

> Iz stožera Kolinde Grabar Kitarović: "Tek ćete vidjeti što je dobar rezultat"

>  Iz stožera Ivana Sinčića: "Postat ćemo važan politički čimbenik u Hrvatskoj"

> Iz stožera Milana Kujundžića: "Kolinda pobjeđuje još danas, Kujundžić ide do 8 posto"

> GONG: Svi su kršili izbornu šutnju, najslabija karika izbora birački odbori

> Goran Vojković: Povratak HDZ-a

> Kolindi dijaspora, Josipoviću Istra: Pogledajte pobjednika po županijama

> Josipović vodi u Zagrebu, Rijeci i Splitu, u Osijeku izjednačen s Kolindom

Pogledajte kako su glasali u vašem naselju. Interaktivnu kartu izradio je mladi Vibor Cipan. Pogledajte je ovdje

Hrvatin potvrdio: Idemo u drugi krug

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin potvrdio je u nedjelju navečer kako će hrvatski predsjednik ili predsjednica biti izabrati u drugom krugu, 11. siječnja 2015.

Situacija koju sada imamo ne omogućava da sve završimo u prvom krugu i vjerojatno ulazimo u drugi krug s dvoje kandidata, a izbori će biti 11. siječnja, rekao je Hrvatin na kraju izbornog dana.

Unatoč snježnom nevremenu, koje je u nedjelju pogodilo veći dio Hrvatske, šesti predsjednički izbori imali su dobru izlaznost, nešto preko 47 posto.

Hrvatin je na konferenciji za novinare naglasio da još treba obraditi rezultate sa 260 biračkih mjesta (oko četiri posto), 251 je u Hrvatskoj, devet u inozemstvu, a na njima je upisano oko 120 tisuća birača.

Potpuni službeni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora mogli bi biti poznati tijekom utorka, nakon čega teku rokovi za prigovore.

Izuzme li se jedan slučaj iz Zagreba, nije bilo dojava o incidentima, a i u zagrebačkom slučaju utvrđeno je da nema elemenata prekršaja.

Hrvatin je potvrdio da je na jednom biračkom mjestu jedan birač umro prirodnom smrću, te izrazio sućut obitelji.

Kako su dočekivali rezultate

Raspoloženje u izbornim stožerima predsjedničkih kandidata kretalo se u skladu s pristizanjem rezultata, od razočaranja do povremene euforije, a okupljenima su na raspolaganju bili besplatna zakuska i piće, osim kod Ivana Sinčića gdje se piće naplaćivalo.

Pristaše Ive Josipovića dupkom su ispunili Novinarski dom, a atmosfera se mijenjala ovisno o podacima o postotku podrške Josipoviću i razlici u odnosu na prvu konkurenticu Kolindu Grabar Kitarović - od razočaranja rezultatima izlaznih anketa, do optimizma nakon objave prvih neslužbenih rezultata.

Josipović se pri dolasku u svoj stožer počastio čašicom kupinova vina, a njegovi simpatizeri mogli su se poslužiti slanim i slatkim kanapeima, voćem, bijelim i crnim vinom te pivom, kao i širokim izborom sokova.

> Iz stožera Ive Josipovića: Sinčić je šarena laža, šteta tih glasova

Relativno mirnu atmosferu u stožeru Kolinde Grabar Kitarović u zagrebačkom Hypo centru "ugrijala" je konferencija za novinare na kojoj je DIP objavio prve neslužbene rezultate predsjedničkih izbora, koji su dočekani ovacijama više stotina okupljenih simpatizera: "Pobjeda, pobjeda".

Uz razvijene hrvatske zastave, zastave HDZ-a i zastave s geslom Kolinde Grabar Kitarović, atmosferu su dodatno podizali tamburaši, a svi prisutni cijelu su se večer mogli okrijepiti na otvorenom šanku.

> Iz stožera Kolinde Grabar Kitarović: "Tek ćete vidjeti što je dobar rezultat"

Ivan Sinčić je rezultate predsjedničkih izbora čekao u paviljonu 18 Zagrebačkog velesajma, kojim je tijekom večeri prodefiliralo stotinjak ljudi, Sinčićevih stranačkih kolega, rodbine, prijatelja i građana koji ga podržavaju.

Tijekom večeri puštala se glazba, koja je kasnije utihnula, da bi nakon objave neslužbenih rezultata atmosfera opet živnula, iako je u samom paviljonu bilo prilično hladno. Za jelo su ponuđeni naresci i kolači, dok su se točeno pivo, vino, gemišt, coca cola... naplaćivali.

>  Iz stožera Ivana Sinčića: "Postat ćemo važan politički čimbenik u Hrvatskoj"

U izbornom stožeru Milana Kujundžića zavladala je sumorna atmosfera i nevjerica nakon što su bili objavljeni prvi neslužbeni rezultati DIP-a, iz kojih je bilo jasno da će predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku zauzeti posljednje mjesto među četvero kandidata.

U tom trenutku u stožeru su bile najbrojnije novinarske ekipe, a s vremenom su pristizali i Kujundžićevi politički simpatizeri, koji su u mirnoj atmosferi, bez glazbe, vrijeme kratili razgovorom, gledanjem TV prijenosa, ispijanjem vina i pjenušca, te konzumacijom kanapea, koji su "planuli" neviđenom brzinom.

> Iz stožera Milana Kujundžića: "Kujundžić uz Kolindu"

Kolindi najviše glasova u inozemstvu, Josipoviću u Istri

Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva najveći broj glasova Kolinda Grabar Kitarović osvojila je u inozemstvu, a Ivo Josipović u Istri.

Milanka Opačića Sinčića je prozvala "šarenom laži", naglasila je da to kaže ona, a ne Josipović.

"Očito je Opačić odlučila da večeras ne bude diplomatična, to sigurno nije nešto što će pomoći Josipoviću. A ima dosta sumnji i je li SDP zbilja za Josipovića", rekao je profesor Banac.

Politički analitičar Ivan Rimac smatra kako bi u drugom krugu Ivo Josipović mogao imati velikih problema jer bi se glasači Milana Kujundžića mogli prikloniti Kolindi, dok se za Sinčićeve ne zna hoće li ostati kod kuće ili izaći na izbore.

Pročitajte više