Debeljaku sud odbio tužbu protiv sindikata: U škveru nije bilo štrajka, radnici su se sami okupili

SPLITSKI Općinski sud odbio je tužbu Tomislava Debeljaka protiv tri sindikata. Debeljak je tražio da sud zaključi kako su radnici nezakonito štrajkali 16. i 17. listopada 2013. godine i kako su ih u štrajk povukli sindikati. Sud je, međutim, nakon rasprave i svjedočenja direktora četiri Debeljakove tvrtke te sindikalnih vođa zaključio da sindikati nisu organizirali štrajk i da štrajka zapravo nije ni bilo, nego su se radnici spontano okupili revoltirani što im kasni plaća.

Debeljakova tužba protiv sindikata trebala je poslužiti za drugu tužbu, onu za naknadu štete, koja bi bila sigurno milijunska, s obzirom da je dosta radnika suspendirano i da nisu neko vrijeme dolazili na posao. Ovakvom presudom to je prevenirano pa Debeljak nema pravnog osnova za podnošenje tužbe i prebacivanje krivnje na sindikate i njihove vođe.

Debeljak dokinuo sindikate u škveru

Sud je u provedenom postupku zaključio da radnici nisu bili pismeno ili usmeno pozvani od sindikata na štrajk, niti je štrajk najavljen poslodavcu. Na licu mjesta nije bilo sindikalnih simbola, utvrđeno je da se dio radnika vratio na posao iza podne i prvog i drugog dana, da su ih čelnici sindikata pozivali da se smire i da su radili na mirnom rješenju situacije. Sud je utvrdio i da je sindikatima bilo osporavano članstvo radnika pa nisu imali ni mogućnost sindikalnog djelovanja, dok je sam poslodavac suspenzijama naknadno spriječio neke radnike da pristupe mjestu rada.

Šegvić se popeo na stol da smiri tenzije

Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata, negirao je da bi na ikakav način utjecao na okupljanje radnika koji su se bunili zbog nezdrave atmosfere u firmi i izostanka plaće. Kada je došao na posao u škver, radnici su se već okupili i krenuli prema upravi. Kada je situacija izmakla kontroli, popeo se na stol i rekao ljudima da ne rade gluposti te ih je molio da budu smireni. I drugi sindikalisti su nastojali smiriti tenzije. Debeljak nije dopustio pregovore, a 18. listopada zabranio mu je ulazak u brodogradilište. Suspendirano je 250 radnika. Osim Nezavisnog, Debeljak je tužio i Hrvatsku udrugu radničkih sindikata i Sindikat metalaca. 

 

 

 

Pročitajte više