Delo: Ako Slovenija dobije izlaz na otvoreno more, odnosi s Hrvatskom mogli bi se pogoršati

Foto: FAH

DODIJELI li arbitražni sud Sloveniji teritorijalni kontakt s otvorenim morem, Ljubljana bi u očekivanju pogoršanih odnosa s Hrvatskom morala zadržati sadašnjeg veleposlanika u Zagrebu Vojka Volka kojemu istječe mandat, a postupak imenovanja novog veleposlanika koji je u tijeku zaustaviti, piše u ponedjeljak ljubljanski list "Delo".

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nedavno je, pozivajući se na neformalne informacije, izrazio očekivanje da će Slovenija arbitražom dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem.

Vodeći slovenski dnevnik piše da slovenska strana odluku arbitražnog suda očekuje na jesen, u vrijeme kad će se u Hrvatskoj zahuktati predizborna kampanja u kojoj će, kako tvrdi, odnosi sa Slovenijom biti jedna od glavnih tema, osobito ako bi arbitraža Sloveniji dodijelila izlaz na otvoreno more.

"Nacionalistička retorika mogla bi prerasti u histeriju"

"Bude li presuda arbitraže nepovoljna za Hrvatsku, onda bi nacionalistička retorika u susjednoj državi mogla prerasti u histeriju i političko obračunavanje, a u zapaljivoj predizbornoj kampanji Slovenija bi bila središnja tema", navodi list. "Delo" stoga tvrdi da bi postupak imenovanja novog veleposlanika u Zagrebu trebalo zaustaviti, a na tome mjestu do daljnjega zadržati iskusnog Vojka Volka. On je na to mjesto imenovan 2010. godine, kad je vladu vodio sadašnji predsjednik Borut Pahor koji i u sadašnjem postupku imenovanja novog veleposlanika ima značajnu ulogu, uz ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.


Problematici potencijalnih odnosa s Hrvatskom u svjetlu imenovanja novog veleposlanika i mogućeg ishoda arbitraže "Delo" je posvetilo tri priloga, među kojima i glavni komentar dana na naslovnici.

"Prilike u Hrvatskoj su takve da bi Slovenija barem do kraja godine morala zaustaviti svaku promjenu u veleposlanstvu u Zagrebu i zadržati sadašnju ekipu", piše "Delo".

Mirošič bolji izbor od Geržine

List prenosi da je po neslužbenim informacijama ministar vanjskih poslova Karl Erjavec za mjesto novog veleposlanika u Zagrebu predložio Aleksandra Geržinu, koji je u ministarstvu vanjskih poslova 2004. godine vodio odjel za odnose s Hrvatskom. Geržina međutim nije dovoljno iskusan i bolje bi rješenje, u slučaju da se Erjavec ipak odluči za promjene u veleposlanstvu, bio Iztok Mirošič, bivši veleposlanik u Italiji, smatra list. No, njega je ministar navodno predvidio za upražnjeno veleposlaničko mjesto u Beogradu, iako se Mirošič bio kandidirao za mjesto u Zagrebu.

I Geržina i Mirošič dolaze iz obitelji s diplomatskom tradicijom. Mirošičev otac Drago nekoć je bio veleposlanik u Češkoj i u BiH, a Geržinin otac Saša Geržina veleposlanik u Rusiji.

"Delo" navodi da je Saša Geržina sada i potpredsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) čiji je predsjednik upravo Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova.

Budući da je Zagreb samo nešto više od sata vožnje udaljen od Ljubljane, mjesto veleposlanika u Zagrebu smatra se jednim od atraktivnijih u sadašnjoj raspodjeli veleposlaničkih mjesta, a Slovenija će zbog isteka mandata do jeseni imenovati nove vodeće diplomate u 20-ak država.

Pročitajte više