Deset godina od ponovnog ujedinjenja Europe koje je donijelo stabilnost i sigurnost

Foto: Guliver Image/Getty Images

EUROPSKA UNIJA je prije točno 10 godina doživjela svoje najveće proširenje. Naime, 1. svibnja 2004. članicama EU postalo je 10 država: Cipar, Češka, Estonija, Litva, Latvija ,Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija. To je bio najveći broj država koje su odjednom primljene u EU, a taj se datum obilježava i kao 'ponovno ujedinjenje Europe'. Tim je povodom izjavu dao predsjednik Komisije José Manuel Barroso.

"Prvi svibnja slavimo desetu godišnjicu ponovnog ujedinjena Europe. Ovo je trenutak da se sjetimo koliko je bilo važno pristupanje tih 10 država, ne samo za njih, nego i za nas u Europi, jer smo bili u stanju dijeliti stabilnost i sigurnost, a također i pridonijeti napretku u našoj eri. Ovo je proširenje ujedinilo Europu nakon mnogo godina umjetne podjele. To je također bio put da učvrstimo demokraciju, slobodu i vladavinu prava milijunima ljudi koji su godinama živjeli iza željezne zavjese. Njihovo pridruživanje Europskoj uniji je također bio i način pristupanju demokraciji, simbol nade i bolje budućnosti za milijune ljude. Mislim da mogu reći kako smo svi živjeli za to obećanje.

Deset godina poslije Europa je jača, bogatija i sigurnija - politički, gospodarski i kulturno. Proširenjem je EU postao najveće jedinstveno tržište na svijetu. Pojačana trgovina među državama članicama donosi nova radna mjesta, ulaganja i rast. Dodatno je ojačan europski utjecaj u svijetu. Kao Unija 500 milijuna građana svoj glas pronosimo diljem svijeta.

Sada, kada se oporavljamo od nedavne gospodarske krize, također je dobro da se podsjetimo na uspjehe koje proširenje donosi. Ono pokazuje da je ujedinjena i otvorena Europa najbolji način da osnažimo našu poziciju, branimo naše zajedničke interese i promoviramo naše zajedničke vrijednosti. Ujedinjeni imamo mnogo veći utjecaj u svijetu; ujedinjeni smo u mnogo boljem položaju ne samo za obranu svojih interesa, već i za promicanje svojih vrijednosti", stoji u poruci predsjednik Komisije Joséa Manuela Barrosa.

Povjerenik za proširenje Štefan Füle podsjetio je da nam je pristupanje deset zemalja 1. svibnja 2004. svima donijelo stabilnost, sigurnost i prosperitet. Tim je proširenjem Europa ponovno ujedinjena nakon godina umjetne podjele tijekom hladnog rata.

Pročitajte više