Deseta škola plivanja za djecu s teškoćama u Karlovcu

Screenshot: YouTube

NA karlovačkom bazenu “Trend Wellness i fitness centra” otvorena je danas plivačka škola za djecu s teškoćama u razvoju, u sklopu projekta “Treneri velikog srca”, u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Allianza, a nositeljica projekta je poznata paraolimpijka Ana Sršen.

To je ujedno deseta škola plivanja po tom projektu u Hrvatskoj.

Ana Sršen nositeljica projekta

Paraolimpijka Ana Sršen istaknula je da se program plivačkih škola bazira na poznatom Halliwick konceptu - treneri plivanju imaju certificikate i znaju motivirati djecu.

Među dvanaestoro trenera je i certificirana trenerica Ana Pleše, koja vodi plivačku školu u Karlovcu. Treneri su najčešće studenti kineziologije, oni s edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, medicine ili fizioterapeuti.

U rad karlovačke plivačke škole uključile su se i Marija Horvačić, članica plivačke reprezentacije osoba s invaliditetom i Karlovčanka Mateja Kunović, višestruka državna prvakinja u teakwondou, najbolja hrvatska sportašica za 2012. godinu.

Škola plivanja je više od plivanja, jer djeca s teškoćama u razvoju stječu u bazenu cjeli niz motoričkih vještina, rekla je Sršen.

Posebno je lijepo vidjeti, dodala je, zadovoljstvo djeteta koje se nikada nije samo kretalo, bez tuđe pomoći, a kada proplivaju, tada je to njihovo prvo samostalno kretanje i tada se lakše usude pokušati i druge stvari u životu.

Što su vještiji to imaju više samopouzdanja i samosvijesti, i mogu postati ravnopravni članovi društva, rekla je Sršen.

Jelić: Škola plivanja trebala bi opstati i izvan projekta


Posebno je pohvalila uvjete na bazenu “Trend Wellness i fitness centra”, koji im daje termine potpuno besplatno, a voda u bazenu se tretira na tri načina, osim uobičajenog filtriranja s kloriranjem provodi se i tretiranje vode UV zrakama i ozonom.

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić poželio je da ova škola plivanja opstane trajno, a ne samo za vrijeme trajanja projekta, a u ime Allianz osiguranja Krešimir Biher je izrazio zadovoljstvo što se kroz ovaj projekt vidi da sport korisnicima pomaže u poboljšanju fizičkog zdravlja, stjecanju samopouzdanja i boljoj socijalizaciji.

Također izrazio zadovoljstvo što je ovog tjedna Hrvatska udruga poslodavaca dodijelila Allianzu upravo za ovaj projekt “Treneri velikog srca”, nagradu za ‘najbolji društveno odgovorni projekt’.

Pročitajte više