Detonacija bombe iz Drugog svjetskog rata u Münchenu pošla po krivu: Geleri i plamen oštetili okolne zgrade

SINOĆ su u Münchenu njemački pirotehničari imali malih problema s detoniranjem velike bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata. Problema koji su neke stanovnike podsjetili upravo na dane kada je bomba i pala na München.

Naime, bomba je detonirana u centru grada u strogo kontroliranim uvjetima, ali je ipak došlo do manjih oštećenja na obližnjim zgradama. Bombu su pritoehničari prekrili debelim slojem slamu kako bi amortizirali eksloziju u štop većoj mjeri, ali je nakon eksplozije zapaljena slama popadala po okolnim zgradama i kućama i i zazvala manje požare i štetu. Štetu su napravili i šrapneli.


Zbog eksplozije je prinudno bilo evakuirano oko 2500 ljudi, a većini njih je već dopušten povratak u domove. "Na suhom" su još samo oni čije su zgrade oštećeni, jer inženjeri prvo moraju procijenitit štetu.

Unatoč manjim problemim, gradonačelnik Christian Ude bio je zadovoljan obavljenim poslom. "Mislim da je postupak prošao bez greške. Nismo više mogli odgađati detonaciju. Da je bomba eksplodirala u nekontroliranim uvjetima to bi bila apsolutna katastrofa", kazao jeUde, prenosi Bild.

Pročitajte više