Deutsche Welle: Čak je 10 posto Hrvata prijavljeno na burzi, nikoga ne zanimaju euroizbori!

Foto:  Duje Klarić (Cropix)

"OPĆEPRIHVAĆENO mišljenje je da građani Hrvatske u velikoj mjeri neće iskoristiti svoje pravo glasa, bilo zbog političke nepismenosti, bilo zbog društvene apatije prouzročene godinama krize. Naime, čak je 10 posto biračkog tijela Hrvatske evidentirano na burzi rada", stoji u analizi Deutsche Wellea o tome da bi hrvatski birači  u nedjelju trebali odlučiti tko će ih predstavljati u Europskom parlamentu. 
 
Umorni i iscrpljeni Hrvati 
 
Zaključuje se kako je u tijeku vrlo mlaka kampanja te  nezainteresiranost građana koji pokazuju da "zadnje metre staze prema EU-u trče umorni i iscrpljeni svakodnevnim brigama". U kratkoj izjavi za DW predsjednik Ivo Josipović rekao je kako se veća izlaznost očekuje tek onda kada budu jačale Europske inistitucije u Hrvatskoj. 
 
Za politologa Berta Šalaja s Fakulteta političkih znanosti osnovni je problem što građani ne znaju dovoljno o EU, no isto tako u Hrvatskoj se može vidjeti opće nezadovoljstvo politikama i političarima. Osim toga osnovni je problem i kratka priprema za izbore.

Pack kritizirala Josipovića, ovaj joj rekao da to "nisu njena posla"
 
DW podsjeća da je Josipović na kritike da je prerano raspisao izbore i ostavio premalo vremena za edukaciju odgovorio da su oni koji su htjeli mogli sve naučiti. No ne prigovara mu se samo to. Oporba misli da je europske zbog štednje trebalo održati s lokalnim izborima u svibnju. Kritiku je, nediplomatskim rječnikom, uputila i njemačka europarlamentarka Doris Pack nazivajući odluku o razdvajanju izbora "skupom i ludom", podsjeća DW. 
 
"Nisu to posla gospođe Pack. Ona tako misli, ali to je naša odluka“, odgovorio je predsjednik Josipović. 
 

Pročitajte više