Devetogodišnjakinja iz Kansasa uživala u vodi pa pokupila amebu koja proždire mozak i umrla

Video: YouTube (KMBC)

KANSAS i SAD potresla je vijest o iznenadnoj smrti devetogodišnje djevojčice koja je umrla od vodene amebe koja doslovno - proždire mozak.

Malen Hally Yust mnogo se bavila vodenim sportovima, plivala i skijala na vodi i slično, pa se pretpostavlja da ju je tako i zaradila. Radi se o amebi Naegleria fowleri koja se može naći u rijekama, jezerima i na izvorima vode i vrlo je invazivan organizam.



Radi se o vrlo rijetkoj amebi koja je u posljednjih 50 godina napala tek oko 200 ljudi u SAD-u. "Ameba ide kroz nos do mozga i kada jednom onamo dođe, više se ništa ne može učiniti. Dosad je poznat samo jedan slučaj u kojemu je pacijent preživio", rekla je za Fox News Tiffany Geiger iz lokalnog zavoda za javno zdravstvo.

Hally je bila hospitalizirana zbog simptoma koji su podsjećali na meningitis. Simptomi napada ove amebe su glavobolja, visoka temperatura, vrtoglavica i otečen vrat.

Roditelji preminule djevojčice, inače vrlo aktivni i strastveni ljubitelji vodenih sportova, objavili su priopćenje kojim poručuju ljudima da se ne boje i da se nadaju kako njihova nesreća neće odbiti ljude od uživanja na vodi. Najučinkovitija zaštita od opasne i smrtonosne amebe jesu - čepovi za nos.

Pročitajte više