Die Zeit: Katolička Crkva u Hrvatskoj želi referendum za povratak fašističkog pozdrava

Screenshot: Die Zeit

HRVATSKI nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu, piše ugledni njemački Die Zeit, dodajući kako je hrvatska predsjednica protiv takve inicijative, no ako je prema predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimiru Puljiću Hitlerov fašistički pozdrav mogao bi se vratiti u službenu upotrebu.

Nema ni dvoznačnosti ni nejasnoća: To je fašistički pozdrav


Podsjetimo kako zadarski nadbiskup Želimir Puljić kao šef HBK, a vezano za inicijativu o službenom uvođenju pozdrava 'Za dom spremni' u sustav Hrvatske vojske smatra da bi bilo 'korisno i svrsishodno o određenom predmetu, koji u danom trenutku zaokuplja javnost, prirediti prigodan skup ljudi od struke koji će dati svoje stručne i znanstvene priloge". Hrvatska Crkva smatra da je ustaški pozdrav  dvoznačan i nejasan.

Njemački Die Zeit naglašava kako je pozdrav Za Dom spremni zapravo ustaški pozdrav, a ustaše su bile saveznici Hitlerove Njemačke. Za dom spremni postao je službeni pozdrav kada je Hrvatska pristupila fašističkoj Italiji i nacionalsocijalističkoj Njemačkoj.

Kler otvoreno suosjeća s ustašama

"Mnogi od dostojanstvenika otvoreno suosjećaju s ustašama", tvrdi Die Zeit koji naglašava da je Kolinda Grabar Kitarović odbacila takvu inicijativu te podsjeća na fašističke izgrede na sportskim terenima. Spominju se i kazne međunarodne nogometne asocijacije a zbog fašističkih obilježja na utakmicama.

"Hrvatska je od 2009. godine članica NATO-a, a od 2013. godine članica je EU", zaključuje na kraju Die Zeit.

Pročitajte više