Digao kredit od 1,2 milijuna kuna: EPH jamči za porezni dug Davora Butkovića



"ŽELIO bih Vas obavijestiti da je porezni dug o kojem pišete plaćen u siječnju 2010. godine kreditom Zagrebačke banke, uz zalog dvije nekretnine, ukupno trostruko vrednije od iznosa kredita", pismeno se očitovao glavni komentator Jutarnjeg lista Davor Butković na naše jučerašnje pisanje kako država od njega potražuje iznos od najmanje 754.869,04 kuna i to još od travnja 2009. godine.

EPH je založni dužnik

Index je u posjedu ugovora o hipotekarnom kreditu o kojem govori Butković, a riječ je o kreditu koji je podignut kod Zagrebačke banke na 15 godina u visini od 165 tisuća eura s mjesečnom ratom od 1779 eura. Kredit bi se trebao vraćati do 2025. godine.

Najzanimljiviji dio ugovora  svakako je onaj koji kaže da je založni dužnik za hipotekarni kredit Europapress Holding, koji jamči svojim nekretninama u slučaju da Butković nije u mogućnosti vraćati dug.

Ne zna zašto je država i dalje upisana na nekretnine

Stoga nije teško zaključiti kako se Ninoslavu Paviću ili nekom budućem vlasniku EPH izdanja ne isplati Butkoviću dati otkaz jer u tom slučaju trenutni  zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista ne bi mogao vraćati kredit. Što bi u konačnici značilo da bi EPH mogao ostati bez dijela svojih nekretnina. 

"Da, istina je. Europapress Holding je založni dužnik", potvrdio je Butković vjerodostojnost dokumenta u posjedu Indexa,  no nije nam mogao pojasniti kako je moguće da i dalje postoji zabilježba države na njegovu nekretninu, što je vidljivo iz zemljišno-knjiškog uloška.

"To vam ne znam. Pitat ću svog odvjetnika kako je to moguće", rekao je Butković za Index ponovivši da je dug isplaćen i to spomenutim kreditom.

"Platio sam 2 milijuna kuna poreza u posljednjih 6 godina"

"Dalje, u posljednjih šest godina uplatio sam oko dva milijuna kuna poreza, a kada sam god ulazio u veća zakašnjenja s plaćanjima, računi su mi bili redovito blokirani", rekao je Butković na kraju o svom poreznom dugu. 

Pročitajte više