Dio Syrize planirao zapljenu rezervi središnje banke i napuštanje eura

Foto: Hina

DIO članova vladajuće stranke Syriza željeli su zaplijeniti rezerve Grčke središnje banke i uspostaviti paralelni sustav plaćanja, u sklopu priprema za uvođenje drahme.

Glavni nositelji ovog plana bili su bivši ministar financija Janis Varoufakis i bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis, koji su smijenjeni ranije ovog mjeseca, nakon što je Grčka pristala na pregovore o novom paketu pomoći. Za sada nije poznato koliko su ti planovi bili ozbiljni, no grčka opozicija traži očitovanje Vlade.

Oko četvrtine od 149 parlamentarnih zastupnika Syrize usprotivilo se planu mjera štednje koji je ponuđen u zamjenu za novu financijsku pomoć od 86 milijardi eura.

U intervjuu za RealNews bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis priznao je da je tražio od Vlade da se posluži rezervama središnje banke, te da se zalagao za povratak drahmi, što bi, kako kaže, omogućilo isplatu plaća i mirovina, prenosi Reuters.

Lafazanis je demantirao pisanje Financial Timesa, koji je tvrdio da se zalagao za hapšenje guvernera Grčke središnje banke, ako se usprotivi zapljeni deviznih rezervi.

Paralelni bankovni sustav

Grčki dnevni list Kathimerini citirao je navode Janisa Varoufakisa da je imao plan B, u kojem bi se kroz račune građana u poreznoj upravi uspostavio paralelni sustav plaćanja, ako dođe do zatvaranja banaka.

Navodno je mali tim ljudi pod Varufakisovom kontrolom tajno kopirao sve porezne račune građana, kako bi im se dodijelili PIN-ovi, što bi omogućilo vršenje transakcija s državom.

"To bi stvorilo paralelni bankovni sustav, što bi nam dalo više manevarskog prostora u slučaju da dođe no zatvaranja banaka, zbog agresivne politike Europske središnje banke", navodno je rekao Varoufakis.

Varoufakis je ove navode demantirao.

Zamjenik ministra financija Dimitris Mardas demantirao je da je Vlada planirala napuštanje eura.
"Ponavljam da takvih razgovora u Vladi nije bilo", rekao je za Skai televiziju.

Pročitajte više