Dio europskih proizvođača se vraća na rusko tržište: Moskva razmišlja o djelomičnom ukidanju embarga

Ilustracija: Shutterstock

RUSIJA bi mogla dopustiti povratak na svoje tržište dvadesetak tvrtki iz Mađarske, Cipra i Grčke kada ukine embargo na uvoz hrane iz EU-a, prenosi u utorak novinska agencija Interfax visokog ruskog dužnosnika.

Rusija je embargo uvela prošle godine kao odgovor na sankcije Zapada protiv Moskve zbog njezine uloge u Ukrajini.

Ravnatelj veterinarske uprave Sergej Dankvert rekao je da bi se 15 mađarskih te nekoliko grčkih i ciparskih proizvođača moglo vratiti na rusko tržište, navodi Interfax.

Mađarska, Cipar i Grčka sudjeluju u sankcijama EU-a, ali pokušavaju održati dobre gospodarske odnose i političke veze s Rusijom te su izbjegavale kritizirati Moskvu zbog pripojenja Krima i potpore pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Interfax prenosi Dankvertove riječi da njegova uprava trenutno ne pregovara s EU-om o ukidanju embarga na uvoz hrane i da je Bruxelles spriječio bilateralne pregovore s Poljskom i Litvom.

Embargo, koji se odnosi na oko devet milijardi dolara vrijedan uvoz hrane iz EU-a, SAD-a i još nekih država, trebao bi isteći 7. kolovoza, godinu dana nakon uvođenja.

No, EU je dao naslutiti da bi mogao produžiti sankcije tvrdeći da Rusija ne čini dovoljno za primjenu krhkog sporazuma o primirju na istoku Ukrajine potpisanog u veljači u Minsku.

Rusija još nije objavila hoće li obnoviti svoje protumjere, ali bi mogla iskoristiti podjele unutar EU-a zauzimajući popustljiviji stav prema manje kritičnim članicama Unije.

Pročitajte više