Dionice Volkswagena pale za više od 20 posto nakon skandala sa skrivanjem emisije štetnih plinova

Screenshot: YouTube

DIONICE Volkswagena su od jutros izgubile više od 20 posto vrijednosti, što je najveći jednodnevni pad u njihovoj povijesti, nakon što je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) tvrtku optužila za maskiranje i krivotvorenje emisije štetnih plinova, a Njemačka najavila istragu kako bi se utvrdilo je li praksa korištena i u Europskoj uniji.

EPA je u petak rekla da je najveći europski proizvođač automobila koristio softver u dizelskim modelima marke VW i Audi s kojim je "maskirao" količinu štetnih plinova na testiranjima i tako zavarao regulatore. Tvrtki prijeti kolosalna kazna od 18 milijardi dolara.

> SAD: Volkswagen softverom maskirao štetne emisije, suočen s kaznom od 18 milijardi dolara

Njemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel je izrazio zabrinutost zbog posljedica, kako je rekao "lošeg slučaja" za zemlju u kojoj je automobilska industrija od vitalnog značaja i zatražio od Volkswagena da u potpunosti raščisti navode.

"VI ćete razumjeti da smo mi opravdano zabrinuti da će zbog ovog patiti opravdana reputacija izvrsnosti njemačke automobilske industrije i posebice Volkswagen," rekao je Gabriel.

"Katastrofa je iznad svih očekivanja"

Izvršnog direktora Volkswagena Martina Winterkorna danas očekuje susret s njemačkim dužnosnicima koji su rekli da će provesti istragu je li tvrtka emisije lažirala i u EU. Winterkorn je u nedjelju izrazio "duboko žaljenje" zbog kršenja američkih zakona i naredio neovisnu istragu, ali pojedini analitičari ocjenjuju da će morati ponuditi ostavku, piše Reuters.


"Katastrofa je iznad svih očekivanja," rekao je Ferdinand Dudenhoeffer iz Centra za automobilska istraživanja unutar Sveučilišta Duisburg-Essen.     

I drugi stručnjaci za industriju predviđaju da će skandal teško udariti VW i da bi mogao utjecati na ostale proizvođače dizelskih motora, posebno kad je riječ o njihovoj prodaji na američkom tržištu.

Volkswagen je od američkih dilera zatražio da prekinu s prodajom modela koji su predmet istrage regulatora, dok je odvjetnička tvrtka Keller Rohrback LLP već podnijela tužbu protiv proizvođača na nacionalnoj razini uz optužbu da je on namjerno zavarao kupce i regulatore na testovima emisije.

Pročitajte više