Diplomatski skandal: Vođa treće austrijske stranke poziva Erdogana "da ostane doma"

Ilustracija: YouTube (ORF)

PREDSJEDNIK austrijske stranke krajnje desnice FPÖ pozvao je turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji treba doći u Beč u lipnju na predizborni skup, "da ostane doma", izvijestio je u nedjelju dnevni list Österreich.


"Ne treba nam Erdogan u Beču. Odmah ću mu reći da ostane doma", inzistirao je Heinz-Christian Strache koji ne želi da turski premijer dođe voditi "promidžbenu kampanju za svoj Erdoganistan".

Erdogana, koji još nije službeno objavio svoju kandidatu za predsjedničke izbore u kolovozu, očekuju 19. lipnju u Beču radi kampanje među iseljenim turskim biračima. U Austriji ima oko 100.000 turskih birača.

Prošlog mjeseca na sličnom skupu turskog premijera u Njemačkoj okupilo se oko 20.000 njegovih pobornika, ali i oko 40.000 protivnika.

Strache je za Österreich rekao da Erdogan može, ako želi, doći u državni posjet, ali da tijekom njegova posjeta nisu predviđeni nikakvi susreti s političarima. Austrijska slobodarska stranka FPÖ protivi se pristupu Turske u Europsku uniju i ima otvorena protuimigracijska i protuislamska stajališta.

Na posljednjim europskim izborima FPÖ je dobio 19,7 posto glasova, čime je utvrdio mjesto treće političke snage zemlje.

Pročitajte više