Djecu naučio ustaškom pozdravu pa poručio: Ne odustajem od svojih hrvatskih stavova, za dom spremni

Foto: Facebook

PREDSJEDNIK gradske organizacije A-HSP-a Benkovac, povjerenik stranke za Zadarsku županiju i član predsjedništva A-HSP-a. Tako se predstavlja Darko Kovačić zvani Rambo koji na svom Facebook profilu ima desetke fotografija na kojima pozdravlja - ustaškim pozdravom.

No, ono što je još šokantnije je fotografija na kojoj njegova djeca pozdravljaju na isti način. Na fotografiji se nalaze ponosni Kovačić i njegovo šestero djece, svi s uzdignutom desnicom. "Hrvatsko pleme obitelj Kovačić iz Benkovca uvik ZA DOM SPREMNI. Bog i Hrvati. Za dom spremni.", napisao je u opisu fotografije Kovačić navodeći pritom i imena svoje djece.

Kovačić više puta na svom Facebook profilu ističe kako su Kovačići "Za dom spremni", te često piše "Ustaška krv Kovačić".

"Ostajem čvrsto kod svojih hrvatskih stavova"

Nakon što je fotografija na kojoj Kovačić i njegova djeca pozdravljaju visoko uzdignutom desnicom objavljena u medijima, na svom se Facebook profilu Kovačić odlučio oglasiti polupismenim priopćenjem za javnost.

U njemu navodi da je protiv njega pokrenuta hajka, ali i poručuje da oni koji su je pokrenuli imaju na to pravo jer "Hrvatska je demokratska zemlja". "Ja ostajem čvrsto kod svojih hrvatskih stavova", piše Kovačić, ali ipak dodaje kako je neke fotografije i objave trajno uklonio s Facebook profila. Obraćanje završava ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Iz Centra za socijalnu skrb Benkovac rekli su nam kako je dojava o Kovačićevoj slici zaprimljena.

CZSS Benkovac: Dojava je proslijeđena policiji

"Mi ćemo postupati sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi i Obiteljskom zakonu, to vam sada mogu reći", rečeno je Indexu u CZSS-u Benkovac.

Ravnateljica centra, Milka Blekić, za Index je potvrdila kako je zaprimljena dojava o slučaju.

"Dakle, istina je da smo primili obavijest putem maila, Centar za socijalnu skrb Benkovac će o svim saznanjima obavijestiti policiju. Policija će zatim utvrditi postojanje prekršajne ili kaznene odgovornosti roditelja. A naravno, mi ćemo se uključiti ukoliko bude potrebno poduzeti mjere pravne zaštitne djece. Nažalost, daljnje informacije ne možemo vam otkriti jer smo dužni čuvati te informacije.

Učinit ćemo i poduzeti sve što nalaže zakon, u to vas uvjeravam", kazala nam je ravnateljica Blekić.

Pravobraniteljica: Pozivamo Kovačića da ne objavljuje takve fotografije

Iz ureda Pravobraniteljice za djecu Indexu su kazali kako osuđuju "iskorištavanje naivnosti djece i roditeljskog autoriteta radi stavljanja djece u službu političkih interesa, učeći ih da je ustaški pozdrav nešto čime se trebaju ponositi".

Odgovor prenosimo u cijelosti.

"Pravobraniteljica za djecu nema ovlasti reagirati izravno prema roditelju u ovakvom slučaju, no osuđujemo takvo ponašanje kojim roditelj iskorištava naivnost djece i svoj autoritet te povjerenje koje djeca imaju u njega, stavljajući ih u službu svojih političkih interesa i učeći ih da je ustaški pozdrav nešto čime se trebaju ponositi. Ovim putem ga pozivam da, radi zaštite dobrobiti svoje djece, ne objavljuje takve fotografije na Facebooku.

Fotografija objavljena na društvenoj mreži, na kojoj otac zajedno sa svojom djecom pozdravlja ustaškim pozdravom, nažalost, potvrđuje da roditeljski utjecaj može biti suprotan zaštiti najboljeg interesa djeteta i usmjeravati djecu na neprihvatljivo ponašanje i korištenje govora mržnje.

Upravo zato smo upozoravali da je iznimno važno da djeca u dječjem vrtiću i školi dobivaju sustavnu poduku iz građanskog odgoja i odgoja za ljudska prava te za toleranciju i suživot u demokratskom društvu neovisno roditeljskoj privoli i svjetonazoru. No, mnogi se danas u Hrvatskoj tome protive.

Također, pozivam i medije da u ovoj prilici pokažu odgovornost i da ne prenose fotografiju na kojoj se vide djeca jer im se time može nanijeti još veća šteta".

Predsjednik A-HSP-a ne želi se ograditi od fašističkog pozdrava

Upitan da prokomentira ispad visokorangiranog člana svoje stranke Dražen Keleminec, predsjednik A-HSP-a, krenuo je u standardu tiradu o ustašama, četnicima i partizanima. Tumačio nam je da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, napadao partizanske borce i njihove nasljednike koji primaju državne mirovine, kao i određene civilne udruge koje su se posvetile rasvjetljavanju ratnih zločina koje je hrvatska strana počinila u ratu devedesetih godina.

No, odgovor na konkretno pitanje kako komentira činjenicu da Kovačić poziva fašističkim dizanjem desnice, pa tome još i podučava svoju djecu, Keleminec nije želio dati. Iako se baren složio da visoko uzdignuta desnica ipak nije "stari hrvatski pozdrav".

"Objavljujete li da se u Srbiju, u Sisku, u Kumrovcu nose jugoslavenske zastave sa zvijezdama petokrakama? Kada budete kritizirali i drugu stranu, onda možemo razgovarati", poručio je Keleminec, dodavši da "smo u demokraciji pa svatko ima pravo na svoje mišljenje".

Pročitajte više