Djed osnovao stranku protiv imigranata: Marion Le Pen je najmlađa zastupnica u povijesti moderne Francuske

MARION MARECHAL - LE PEN, 22-godišnja unuka Jean Marie Le Pena, je nakon jučerašnjih izbora postala najmlađa zastupnica u francuskom modernoj političkoj povijesti.

Ona će zauzeti jedno od dva zastupnička mjesta koje je dobio radikalno desničarski Nacionalni front kojega 25 godina nije bilo u parlamentu. Studentica prava je svoje mjesto zaradila u izbornoj jedinici Vaucluse u drugom krugu pobijedivši kandidata iz Socijalističke stranke.

Marion Le Pen izgubila za 118 glasova

Njezin 84-godišnji djed je osnovao Nacionalni front, stranku koja se bori protiv imigracije te je negativno nastrojena prema Europskoj uniji. Jean Marie Le Pen je sinoć bio uz svoju unuku kako bi proslavio njezinu pobjedu. "Sretna sam što postajem glasnogovornicom za ovu francusku mladež koja će sutra biti udarna oštrica nove nade povezane sa Nacionalnom frontom", kazala je Marion o gradu Carpentrasu te dodala kako im se na predsjedničkim izborima već pridružilo 6,4 milijuna glasača i da je to tek početak, piše Telegraph.


Obiteljsko slavlje dinastije Le Pen pokvario je jedino poraz Marine Le Pen u izbornoj jedinici Henin Beaumont. Le Pen je izgubila za samo 118 glasova od socijalističkog kandidata, ali bitka još nije završena jer je tražilo novo brojanje listića. Unatoč svom porazu, Marine je ulazak svoje nećakinje u parlament opisala kao "veliki uspjeh" za stranku koja je napokon "razbila staklo koje iz je okruživalo posljednjih 25 godina".

"Slaže se nova slika francuske politike"

"Slaže se nova slika francuske politike. Večeras je UMP platio zbog svojih ideoloških kontradikcija i političkih kompromisa", kazala je Marine Le Pen označivši Sarkozyjevu stranku kao najvećeg gubitnika parlamentarnih izbora. Njezin otac je rekao da su mu osjećaji pomiješani. "Dio mene se veseli dok dio pati", rekao je. Drugi zastupnik radikalne francuske desnice će biti odvjetnik Gillbert Collard koji je svoje mjesto zaradio u izbornoj jedinici Gard.

Nacionalna fronta bi imala više zastupnika da u Francuskoj nije na snazi većinski izborni sustav koji znači da samo pobjednik izbora u jedinici odlazi u parlament, tako da se veliki broj njihovih glasova "rasipa" po raznim jedinicama. Takav sustav pogoduje najvećim stranka, dok su one manje redovito nezastupljene u parlamentu.

Pročitajte više