Do nesreće je došlo kada je vozač autobusa mijenjao DVD?



TOČAN uzrok strašne tragedije koja se u noći s utorka na srijedu dogodila u švicarskom kantonu Valais još nije poznat.Le Matin piše kako će istraga utvrditi što se točno dogodilo, međutim tri su pretpostavke. Prva je mehanički kvar na autobusu, što će utvrditi sudski vještaci, iako kompanija čiji je autobus tvrdi kako je on kao nov te da nije s njim bilo nikad nikakvih problema, kao i da se redovito servisira.

Zatim postoji mogućnost da je vozač imao nekakvih zdravstvenih problema te da mu je pozlilo dok je vozio, a posljednja je mogućnost ljudska pogreška. O uzroku nitko ne želi špekulirati, čekaju se rezultati vještačenja i istrage.

Učiteljica vozaču davala DVD nekoliko sekundi prije nesreće

Međutim, na temelju iskaza koje su preživjela djeca dala roditeljima i bolničkom osoblju, pojavila se verzija priče prema kojoj je do nesreće došlo kada je vozač ubacivao DVD u player, odnosno kada je mijenjao diskove.

Kako pišu Aargauer Zeitung i Het Laatste Niews, iz izjava preživjele djece saznalo se kako je u sekundama prije nesreće jedna učiteljica vozaču davala DVD ili CD. Autoprijevoznička tvrtka potvrdila je da je autobus bio opremljen DVD playerom. Inspektori će na temelju snimki nadzornih kamera iz tunela pokušati detektirati pokrete vozača koji bi mogli potvrditi takve navode.


Iako policija ima tahograf autobusa prema kojemu se vidi kojom brzinom je išao, u medije je procurila informacija kako je vozač vozio prebrzo, no vrlo brzo ta je informacija demantirana. Također, vozač autobusa tek je dan ranije došao u mjesto te je bio odmoran kada je sjeo za volan. Sva djeca bila su vezana sigurnosnim pojasevima u vrijeme nesreće, dodaje Le Matin. Nakon autopsije, isključena je i potencijalna alkoholiziranost vozača.

Belgijski bračni par prvi stigao na mjesto nesreće: Spasili troje djece!

Eric van Malderen i njegova supruga bili su među prvima koji su stigli na mjesto tragične nesreće. "Bilo je strašno. Vozili smo se kroz tunel i odjednom ugledali djecu nasred ceste. Mahala su kako bi nas zaustavila. Tada smo vidjeli stravu: uništeni autobus. Izašli smo iz automobila i vidjeli pakao. Djeca su vrištala u panici, neka su pokušavala iskočiti iz autobusa. Kroz prozore autobusa vidjeli smo malena nepomična tijela. Krvi je bilo posvuda.", šokantan je opis 53-godišnjeg Belgijanca koji donosi švicarski Blick.

Belgijanac priča kako su troje djece on i supruga izvukli iz stražnjeg dijela autobusa te im pružili prvu pomoć. "Ostali smo još malo i kad su stigli spasitelji, pomogli smo im u sporazumijevanju, a onda smo otišli. Prestrašno je bilo", kazao je Van Malderen.

Mala cijena za dječji život


Le Matin i Blick prenosi vijest Belgijske novinske agencije da će obitelji žrtava dobiti najmanje 220 tisuća eura odštete, što je minimum koji propisuje belgijski zakon. No, proći će mjeseci prije nego osiguravajuća kuća točnu cifru dogovori s obiteljima.

Roditelji koji su jučer stigli u Švicarsku počeli su identifikaciju preminule djece. identifikacija se odvija u tri faze. Prvo se roditeljima pokazuju osobne stvari djece koje mogu prepoznati. zatim im se pokazuju fotografije, a tek na kraju slijedi identifikacija tijela. Roditelji u bilo kojoj fazi mogu prekinuti proces.

Inspektori i mrtvozornici tvrde kako je nužne da proces bude odvijan u tim fazama, jer roditelji često ne žele sami sebi priznati da je to njihovo dijete kada se nađu nad unakaženim tijelom, zbog čega poslije može biti problema s identifikacijom i povezivanjem roditelja i djece.

Šestero djece pušteno iz bolnice, još dvoje u teškom stanju


Od 24 ozlijeđene djece, jučer je iz bolnice pušteno njih šestero, dok se jedno dijete koje je bilo u komi dobro oporavlja. Druga dva djeteta koja su bila u teškom stanju i dalje nisu bolje.

Sva ozlijeđena djeca su identificirana.

U mjestu Sierre, u kojem se dogodila strašna nesreća, je sinoć održan spontani marš u spomen na tragediju, mnogi su ostavljali cvijeće i palili svijeće. U belgijskom Leuvenu održana je misa u spomen na preminulu djecu.

Pročitajte više