Dobroslavić traži hitnu zaštitu hrvatskih interesa u gradnji hidroelektrana u BiH

Foto: FAH

ŽUPAN dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić pozvao je resorna ministarstva, premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ivu Josipovića da hitno reagiraju i zaštite hrvatske interese vezane uz projekt izgradnje hidroelektrana tzv. Gornjih horizonata u BiH, jer bitno utječe na dubrovačko-neretvansko slivno područje.

''Projekt Gornji Horizonti ima bitni utjecaj na slivno područje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od doline Neretve preko Malostonskog zaljeva sve do Župe dubrovačke i Plata. Jedan od dijelova ukupnog projekta Gornji Horizonti je HE Dabar. Hrvatska kao susjedna zemlja po međunarodnom pravu ima pravo štiti interese svog područja od mogućih štetnih utjecaja iz susjednih država", rekao je župan Dobroslavić, na konferenciji za novinare na kojoj je sudjelovala i njegova zamjenica Marija Vučković.

Podsjetio je da je u postupku izrade Studije utjecaja na okoliš za HE Dabar bila konzultirana i Republike Hrvatske i s naše strane su upućene primjedbe na studiju.

"Po svemu sudeći BiH strana, odnosno Republika Srpska je ignorirala primjedbe i usvojila je Studiju utjecaja na okoliš i čak je izdana građevinska dozvola za HE Dabar. Čuli smo da je zbog toga pokrenut i sudski spor od strane Federacije BiH prema nositeljima projekta", naglasio je župan Dobroslavić.

Dobroslavić: "Zašto Hrvatska nije zaštitila svoje interese?"

Postavio je i pitanje - zašto mjerodavna tijela Republike Hrvatske, u prvom redu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, nisu intervenirala i zaštitila hrvatske državne interese i zaustavila daljnje radnje do postizanja prihvatljivosti projekta za Hrvatsku.


Projekt je potencijalno opasan za Hrvatsku i ovim putem pozivam premijera Milanovića i predsjednika Josipovića da zaštite naše interese, naglasio je dubrovačko-neretvanski župan.

Zamjenica župana Vučković istaknula je kako se očito ''ne vodi dovoljno računa o bilateralnom sporazumu kojeg su potpisale Hrvatska i BiH, a koji se odnosi na uređenje vodno-gospodarskih odnosa kao i obvezama prema ESPO konvenciji, konvenciji o procjeni utjecaja na okoliš prekodržavnih granica, a čije su potpisnice i Hrvatska i BiH.''

Hrvatski stručnjaci su imali niz primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš za HE Dabar, a neki od njih su - nije moguće izdvojiti podatak o količinama vode koje se prevode iz sliva rijeke Neretve u tzv. Donje horizonte; nije razmotren utjecaj povećanih dotoka akumulacija u BiH na nizvodne horizonte, tj. naše horizonte; nisu utvrđeni utjecaji promjena količina i dinamika unosa voda na ušće Neretve Malostonski zaljev i Župski zaljev, rekla je Vučković, naglasivši da je to projekt koji ima utjecaj na cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju.

Dubrovački čelnici izostavljeni iz projekta, informacije doznali neslužbeno


Istaknula je kako nije vođeno računa ni o zaključku zajedničkog povjerenstva za vodno-gospodarske odnose koje je 2007. godine donijelo odluku da će sve aktivnosti na Gornjim horizontima mirovati dok se ne uspostavi zajednički monitoring i dok se ne popravi postojeće narušeno stanje.

Čelnici Dubrovačko-neretvanske županije su naglasili kako su iz cijelog tijeka ovog projekta bili službeno izostavljeni, no da su putem svojih izvora dobili informaciju.

Apel s konferencije za medije poslat će pismeno na sve nadležne adrese u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte više