Dok ulice Atene gore, Bruxelles hvali odlučnost grčkih vlasti

POLITIČKE strukture u Bruxellesu danas nisu pridavale preveliku pažnju neredima koji su sinoć izbili na grčkim ulicama, već su ostale fokusirane na cilj koji ih jedini zanima - osiguranje da će Grčka zaista implementirati mjere štednje koje je jučer usvojila.

Novi uvjet - pisane garancije da će se mjere provesti bez obzira na ishod izbora

Europska komisija, koja je mjesecima kritizirala grčke vlasti zbog otezanja s reformama, danas je pohvalila odluku parlamenta da odobri teške mjere štednje. Međutim, napomenuli su i kako su Grčkoj ostala još samo dva dana da ispuni još dva vrlo važna uvjeta. Prvi se odnosi na potrebu grčke vlade da obrazloži kako će uštedjeti dodatnih 325 milijuna eura u narednoj godini.

Drugi, i puno važniji uvjet, odnosi se na pisanu potvrdu da će usvojene mjere biti provedene bez obzira na ishod izbora koji će se održati u travnju. Podsjetimo, najveći favorit na tim izborima bit će konzervativna Nova demokracija, čiji je čelnik Samaras ranije u više navrata odbijao davati bilo kakve pismene garancije Bruxellesu, zbog čega je proces odobravanja reformi, odnosno primanja financijske pomoći bio usporen.

Pravi problemi tek počinju

Da za Grčku tek sad počinju istinski problemi implicitno je naznačio njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle koji je kazao kako je parlamentarno odobrenje mjera štednje "tek prvi važan korak na teškom, ali ispravnom putu". "Međutim, istinski težak dio posla tek stoji pred Grčkom, jer je implementacija reformi puno teža od samog izglasavanja", kazao je Westerwelle.

Rehna nitko nije vidio na ulicama Grčke


Tvrdokornu usmjerenost na cilj, i ne biranje sredstava da ga se ostvari, pokazao je i europski povjerenik za ekonomska pitanja Olli Rehn koji je kazao kako će "EU nastaviti stajati uz grčki narod". Međutim, nitko od dužnosnika EU-a nije viđen kako se na ulicama Atene bori protiv mjera koje će zagorčati život grčkim građanima. Valjda je mislio na neku drugu vrst stajanja uz grčki narod.

Inzistirajući na tome da samo reforme mogu osigurati ekonomski rast u budućnosti, Rehn je dodao: "Grčke vlasti i političke snage moraju pokazati tko je gazda i ispuniti uvjete kako bi dobili drugi paket pomoći. Samo potpuna implementacija tih mjera može zemlji vratiti stabilan rast i stvaranje novih radnih mjesta."

Pročitajte više