"Dom strave" u Đakovačkoj Breznici radio iako je još 2005. godine podignuta optužnica!

DOM za psihički bolesne odrasle osobe Breznica Đakovačka, koji je zbog uvjeta u kojima su živjeli njegovi štićenici nazvan "dom strave", je radio unatoč tome što je još 2005. godine podignuta optužnica zbog protupravnog oduzimanja slobode.

Županijsko državno odvjetništvo se danas oglasilo priopćenjem u vezi njihova postupanja u tom domu. "Povodom medijskih napisa i upita o postupanju državnog odvjetništva u svezi nepravilnosti u radu Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Breznici Đakovačkoj priopćujemo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu još 2005. godine zatražilo od tadašnjeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedbu inspekcijskog nadzora zbog mogućih nepravilnosti u postupanju medicinskog osoblja", napisali su iz Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

I nakon sedam godina je postupak još u tijeku

Dodaju da su je na osnovu rezultata nadzora i dodatne kriminalističke obrade podignuta optužnica protiv jedne osobe te protiv pravne osobe zbog kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode. Iako je optužnica podignuta prije sedam godina, taj postupak je još uvijek u tijeku.


No, to nije sve. Krajem prošle godine je osječkom Državnom odvjetništvu Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi poslalo kaznenu prijavu protiv dvije osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti. "Nakon provedenih izvida kaznena prijava je odbačena budući da nisu potvrđeni navodi da bi prijavljene osobe ostvarile bitna obilježja prijavljenih kaznenih djela", pišu iz osječkog Županijskog državnog odvjetništva.

"Inspekcija je čekala političku volju"

Nakon što je prošlog tjedna Ministarstvo socijalne politike i mladih zabranilo rad doma, Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu je od njega zatražilo dostavu inspekcijskog nalaza i "sve relevantne dokumentacije radi donošenja valjane državnoodvjetničke odluke u smislu utvrđivanja moguće kaznenopravne odgovornosti nadležnih osoba".

Danas je ministrica Milanka Opačić u Saboru kazala da je inspekcija ranije čekala "političku volju". "Očito je inspekcija čekala političku volju jer je riječ o 120 štićenika koje je trebalo negdje zbrinuti, što smo mi napravili, a što nije posao inspekcije nego političkih tijela", kazala je Opačić koja je istaknula da su inspekcije sedam godina s negativnim nalazima upozoravale o dramatičnom stanju u domu i da su podnosili prijave, ali one "nisu realizirane". "Išlo se na ruku privatnoj osobi i spašavalo ju se od kreditne propasti, a ne na dobrobit štićenika", rekla je Opačić.

Pročitajte više