Doprinos Facebooka globalnoj ekonomiji: 227 milijardi dolara i 4,5 milijuna radnih mjesta

Foto: Facebook / Jason Agron

SA 1,35 milijardi korisnika, društvena mreža Facebook kreira ogromnu ekonomsku aktivnost.

Njen doprinos globalnoj ekonomiji procjenjuje se na 227 milijardi dolara, i 4,5 milijuna radnih mjesta u 2014. godini, pokazuje istraživanje konzultantske tvrtke Deloitte & touche.

Istraživanjem su uzete u obzir Facebook stranice, mobilne aplikacije i igre koje korisnici upotrebljavaju, te se mjeri njihov ekonomski učinak.

Na primjer, kada se neki proizvod ili tvrtka oglašava na Facebooku, dio njihove prodaje može se direktno pripisati toj društvenoj mreži. Ili, kada su korisnici donirali 100 milijuna dolara za istraživanje ALS sindroma, tijekom prošlogodišnjeg Ice Bucket challengea, Facebook je bio ključan u popularizaciji te akcije.

Novi val malih tvrtki vezanih uz Facebook

"Ljudi su uvjereni da tehnologija stvara radna mjesta u tehnološkom sektoru, a uništava ih svugdje drugdje", kaže Sheryl Sandberg, izvršna direktorica Facebooka. "No, ova studija pokazuje da to nije točno", prenosi Reuters.

Facebook je, kaže Sandberg, pomogao u stvaranju novog vala različitih malih tvrtki koje se bave različitim poslovima, od fitnessa do mode.

Izvješće je objavljeno u trenutku kad mnogi etblirani sektori kritiziraju nove internet start up kompanije, poput taksi servisa Uber, koje se optužuje da posluju van regulative i ugrožavaju postojeće poslove.

"Više ne živimo u svijetu gdje velike kompanije mogu stvoriti dovoljan broj radnih mjesta", zaključuje Sandberg.

Pročitajte više