Doris i Arsen Košta optuženi za prevaru Raiffeisen banke tešku milijun i pol kuna! Tužitelji traže zatvor!

Foto: Index

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je zbog prevare Raiffeisen banke i štete od milijun i pol kuna optužnicu protiv splitske odvjetnice Doris Košte i njezinog supruga Arsena Košte, poznatog radijskog novinara.

Supružnike Košta tereti se za prevaru Raiffeisen zadruge kod odobravanja kredita od 200 tisuća eura krivotvorenjem i ovjeravanje neistinitog sadržaja u vlasničkim listovima sa splitskog zemljišnika. Tužilaštvo za Košte traži kaznu zatvora, i to za Doris godinu dana, a za Arsena osam mjeseci!

Rješavanje stambenog pitanja

Kredit su Košte 2005. godine digle za rješavanje stambenog pitanja. Naknadno se, međutim, otkrilo da su za osiguranje dali nekretnine koje zapravo nisu njihove. 

Založen je stan pokojnog oca Doris Košte koji je, istina, bio vlasnik, ali kao takav nije bio upisan u zemljišne knjige. Košte su založile i stan u kojem žive i kojeg su prikazali kao vlastiti, što, međutim, nije odgovaralo stvarnoj situaciji. Banci su priloženi papiri za koje se ispostavilo da su krivotvorine, i oni o vlasništvu i oni o zalogu.

Pečat suda na krivotvorinama je pravi!

Zabrinjavajuće je možda što je vještačenjem potvrđeno da se na nekim dokumentima stvarno koristio pečat Općinskog suda u Splitu, što implicira da je netko svjesno ili nesvjesno pomogao u počinjenju kaznenog djela.

U svakom slučaju, Košte su u listopadu 2010. godine prestale vraćati kredit pa je Zadruga ostala oštećena za nepodmireni iznos kredita od 206 tisuća eura ili 1,5 milijuna kuna.

Arsen u čudu, Doris se svijet srušio

Doris Košta ispitana je na Državnom odvjetništvu još u svibnju, dok je Arsen dao iskaz u rujnu. Njemu uopće nije bilo jasno zbog čega su ga zvali. Podržao je želju supruge da dignu kredit kako bi riješili stambeno pitanje. Ženi u banci dao je sve papire koje je tražila, uopće ne zna kako je banka došla do zemljišno-knjižnih izvadaka, a nije mu ni palo na pamet da kredit nije vraćen.

Košta se opravdao lošom trenutnom situacijom. Ne zarađuje pa ni ne pita što je s novcem.

Doris se, pak, požalila da joj se svijet srušio kada je 2010. godine otkrila što se dogodilo. Uopće nije znala da nekretnine nisu upisane. Ona sve što je predala, bilo je uredno. Nije preuzela papire s uknjižbom nekretnine njezinog oca, već je to napravila žena iz banke, kazala je. Poslije ju je obavijestila da je sve riješeno.

Košte su, inače, bile u obvezi vraćati 5.500 eura kredita kvartalno, svaka tri mjeseca. Doris kaže da je prestala plaćati ne svojom voljom, već zato što je banka raskinula ugovor. Nije imala nikakvu namjeru počiniti bilo što protuzakonito. Misli da je ostala dužna 160 tisuća eura.

Traži se oduzimanje milijun i pol kuna!

S obzirom da se radi o protupravnoj dobiti koja se ne može zadržati, Državno odvjetništvo predložilo je optužnicom i da se Koštama oduzme 1,5 milijun kuna, što će ići malo teže budući da na sebi - nemaju ništa.

Ovo, inače, nije prva optužnica za splitsku odvjetnicu, nego - treća. Državno odvjetništvo goni je za neplaćeni porez iz doba zastupanja u Haagu i prijevaru jedne stranke. Osim toga, tužila ju je i supruga Lea Paurevića, poznatog splitskog redara.

Pročitajte više