Drama hrvatskih pomoraca u Jemenu: Sedam mjeseci bez plaće, ponestaje im hrane i vode

SINDIKAT pomoraca Hrvatske upozorio je na tešku situaciju u kojoj se nalaze pomorci na dva broda u vlasništvu šibenskog brodara Brodarstvo koji su "doslovno zarobljeni" na brodovima Katina u Jemenu i Verzina u Togou.

Na brodu Katina se trenutno nalazi pet pomoraca sa riječkog područja. Zbog dugova Brodarstva brod je "uhićen" u rujnu prošle godine u Adenu iz kojeg je kasnije prisilno prebačen u Hodeidah u Jemenu. "Brod nema goriva, a zalihe hrane i vode su na izmaku", napisali su u priopćenju iz Sindikata te dodaju kako posada plaću nije dobila već sedam mjeseci. Situaciju otežava i činjenica što Sindikat ne može pronaći nikoga u Jemenu tko bi po tamošnjim zakonima osigurao da se pomorci naplate sudskom prodajom broda.

Sindikat pomogao da pomorcu ne oduzmu kuću zbog ovrhe


"SPH je spreman platiti repatrijaciju tih pet pomoraca, ali im u tom slučaju ne može jamčiti isplatu zarađenih plaća. No, niti ostanak na brodu im ne jamči isplatu", pišu iz Sindikata i dodaju kako su već pomogli obitelji jednog od pomoraca s Katine kojem je prijetila ovrha nad kućom.

Na drugom brodu, Verzina su ostali još samo zapovjednik i upravitelj stroja. Brod je također "uhićen" zbog dugova, a usprkos tome što je SPH platio repatrijaciju u četvrtak, pomorci ne mogu napustiti, jer im je lučki kapetan oduzeo putovnice i pomorske knjižice. "U rješavanju slučaja uključeno je i Ministarstvo vanjskih poslova RH koje je angažiralo njemačko veleposlanstvo u Togou koje pokušava ishoditi povrat dokumenata", zaključuju iz Sindikata pomoraca Hrvatske. 

Pročitajte više