Druga strana priče o deložaciji obitelji Fel iz Pitomače: "Svojevoljno su prodali kuću, a sad ne žele iseliti"

Foto: Živi zid/Facebook

PRIČA o deložaciji obitelji Fel iz Pitomače - majke s troje maloljetne djece, ima i drugu stranu. Kupac kuće Ivan Veličan navodi kako u ovom slučaju nije riječ o bankovnom oduzimanju kuće pa prodaji, već je obitelj Fel sama odlučila prodati kuću, a nakon što su dobili novac se odbijaju iz nje iseliti.

"S obzirom da se diglo mnogo medijske prašine oko slučaja deložacije obitelji Fel, a svaki objavljeni članak je neistinit i nepotpun imam potrebu javno objaviti cijelu i istinitu priču.

U ovom predmetu se ne radi o ovrsi banke i prodaji nekretnine ispod tržišne vrijednosti (za npr. 1/3) nego su vlasnici ispred sutkinje stavili svoj potpis da se slažu s dogovorenim iznosom kupovnine, jer su uredno plaćali kredit i nitko njima ništa ne krade nego oni prodaju svojevoljno (radi razvrgnuća suvlasničke zajednice) te nakon uplate kupovnine gospođa ne želi predati nekretninu kupcu (da kojim slučajem nisu bili zadovoljni ponuđenim iznosom do prodaje ne bi došlo - ali su pristali).

To znači da se ovdje radi o klasičnoj prodaji kuće radi razvrgnuća suvlasničke zajednice koja je mogla biti provedena jedino preko suda (zbog toga su željeli da ide prodaja preko suda i hvala Bogu da je išla jer u kakvim bih problemima tek bio sada da nije išla). Međutim, bitno je napomenuti da je gospođa dobrovoljno htjela prodati kuću i prije dražbe (koja je napominjem također dobrovoljna jer se ne radi o ovrsi banke), pa se postavlja pitanje da li onda nije bilo bitno kuda će s troje djece?? Isto tako, predočila mi je sve dokumente koji su me zanimali vezano uz kuću i jasno dala do znanja da je želi prodati.

Gospođa ima kamo iz kuće kao što je jasno vidljivo iz zaključka koji se javno objavljuju vezano uz članke (mislim da nije teško primijetiti da se radi o drugoj adresi od one na kojoj se nalazi "sporna" nekretnina).

Novac je strankama uplaćen (putem suda), doneseno je pravomoćno rješenje o dosudi te posjedujem sve zaključke i pravomoćno rješenje s kojim mogu sve navedeno potvrditi", tvrdi kupac nekretnine Ivan Veličan.

Bez kuće ostala u brakorazvodnoj parnici

Kako javlja Informativni centar Virovitica, kuća je u siječnju prodana na dražbi i trebala je biti predana novom vlasniku. Bez kuće je obitelj ostala tijekom brakorazvodne parnice. Marijana Fel uvjerena da su prekršena njena prava i u pomoć je pozvala građanske udruge koje su uspjele spriječiti deložaciju.

"Ostajem u kući jer drugog rješenja nemam, osim otići k roditeljima, no da bismo tamo živjeli morali bismo uložiti novac koji nemam. Nemam drugog rješenja osim boriti se za kuću. Ja nisam pravnik, ali u mom slučaju dogodilo se puno stvari koje mnogima nisu jasne", kazala nam je Marijana Fel koja se sama brine od djeci starosti 8, 14 i 17 godina.

"Njihov otac ne uplaćuje redovno alimentaciju. Nije mi jasno kako se država može okomiti na jednu majku koja je žrtva nasilja u obitelji", govori nam Marijana Fel dodajući kako su razne igre u pitanju oko kuće te da joj nije jasno niti kako netko tko zna o čemu se radi može uopće kupiti kuću.

Otkriva i kako je suprug osuđen zbog nasilja na zatvorsku kaznu no umjesto zatvora radit će za opće dobro. Nakon dražbe, očekivala je uplatu novca, no novac nije sjedao. Niti mjesecima nakon dražbe nije znala što se događa i da joj prijeti deložacija. Kada je doznala što se događa obratila se svim mogućim institucijama no nitko joj nije pomogao. Tada se obratila Živom zidu, čiji su aktivisti u petak spriječili deložaciju.

Pročitajte više