Držao muškarca kao roba: Prosjačenjem mu zaradio više od milijun kuna

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanje ljudima.

Okrivljenika se tereti da je od druge polovice 2005. do rujna 2013. godine mušku osobu prisiljavao da na području Zagreba za njega prosi novac. Kada bi se oštećenik tome suprotstavio okrivljenik bi ga fizički napadao. Nakon što bi prosio na križanjima, pred crkvom i trgovačkim centrima novac koji bi zaradio muškarac je predao okrivljeniku. Dnevno bi skupio oko 700 kuna, a za to bi dobio hranu, cigarete i piće dok bi ostatak novca ostao kod okrivljenika.

Prijetio da će ga ubiti

Okrivljenik je prijetio muškarcu i govorio mu da će ga ubiti ako pobjegne od njega. Kada 51-godišnjak nije bio zadovoljan količinom novca prijetio je muškarcu i udarao ga po tijelu. Govorio mu je da će ga raskomadati, staviti u vreću, baciti u Savu, da će mu strgati noge i da ga nitko neće naći.

51-godišnjak i njegov rob živjeli su zajedno u iznajmljenom stanu gdje ga je i zaključavao kako ne bi pobjegao. 51-muškarac je u rujnu 2013. godine uhićen.

"Protiv okrivljenika je ovo državno odvjetništvo predložilo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovog kaznenog djela te oduzimanje imovinske koristi ostvarene ovim kaznenim djelom u iznosu od najmanje 1,018.500,00 kuna", stoji u priopćenju ODO u Zagrebu.

Pročitajte više