Država bez predstavnika u NO-u Brodosplita: Friganović dao ostavku, ispunjava li Debeljak obaveze?

Foto: Index

RUĐER FRIGANOVIĆ, direktor Hrvatske brodogradnje, dao je ostavku u Nadzornom odboru Brodosplita, potvrđeno je Indexu u Ministarstvu gospodarstva. Država je tako ostala bez svog predstavnika u NO-u Brodosplita, no to je samo trenutačno, jer će se već sutra na Skupštini društva odlučiti o njegovom nasljedniku. Tko bi to mogao biti, u Ministarstvu gospodarstva nisu htjeli otkriti, kao što nisu htjeli komentirati ni špekulacije da je Friganović ostavku dao nezadovoljan kako Debeljak izvršava preuzete obaveze nakon kupovine škvera. Debeljak, naime, ima obavezu odraditi određen broj radnih sati izvorne škverske djelatnosti, a s obzirom na to što se i kako gradi u Brodosplitu, taj dio je pod velikim upitnikom.

Vrdoljak nije dopustio Friganoviću da progovori

Odlazak Friganovića koincidira sa blamažom oko probijanja rokova za gradnju prvog heavy liftera za nizozemski Jumbo Shipping. Kako smo već pisali, brod je trebao biti isporučen do kraja svibnja, a kako to nije napravljeno, Nizozemci su odlučili raskinuti ugovor. Sve to dogodilo se nakon što je za 40 milijuna kuna penala već jednom produžen rok isporuke za dva broda koje je pogodila zadnja škverska uprava prije ulaska Debeljaka.

Gazda Brodosplita svakako nije na gubitku jer država u pet prvih godina obilato dotira poslovanje sa milijardu i pol kuna pa ne čudi da je Debeljak bacio oko i na Jadroplov i njegovu flotu od osam brodova koji se prodaju za 130 milijuna kuna, što država isplati splitskom škveru za tek nešto više od jednog kvartala.

Za milijardu i pol kuna hrvatska javnost ne može doznati zašto više nema predstavnika u NO-u Brodosplitu?!

Nakon raskida ugovora sa Nizozemcima, pokušali smo se čuti s Friganovićem, ali bez uspjeha. Kada smo od ministra Ivana Vrdoljaka tražili da nam upravo on objasni situaciju s otkazivanjem ugovora i neposrednom opasnosti aktiviranja državnih jamstava od četvrt milijarde, kazao nam je da će razmisliti hoće li se više javljati pozivima Indexa. Friganovića nikako nije htio pustiti da javno progovori. Svakako bi bilo zanimljivo čuti njegove opservacije o pričama o neispunjavanju ugovora te razlog za ostavku u Nadzornom odboru. To bi bio minimum pristojnosti s obzirom da Friganović, a i Vrdoljak, jako dobro znaju za milijardu i pol kuna državnih dotacija. Zar je moguće da javnost za taj novac ne smije znati zbog čega je Friganović napustio odgovorno mjesto?! 

Karijerist Friganović: Dobar HDZ-u, dobar SDP-u

Friganović je u prodaju splitskog brodogradilišta bio uključen i za vrijeme HDZ-ove Vlade jer je tada bio državni tajnik za brodogradnju. Poznato je da je 2010. godine u Vili Dalmaciji vrlo naljutio predsjednicu Gradskog vijeća Splita Nevenku Bečić jer se vrlo brzo pokupio sa tematske sjednice o škveru.

Kako je poznato, Brodosplit je Debeljaku konačno isporučio ministar Vrdoljak, premda je cijeli posao vodio HDZ-ov Đuro Popijač. Za Vrdoljaka Debeljak nije imao alternativu, Friganović se u jednom trenutku očito zamislio i zaključio da tome ipak nije tako...

Pročitajte više