Država blokirala prodaju Dalmacijavina, očajni radnici prosvjedovali pred Državnim odvjetništvom

Screenshot: HRT

RADNICI Dalmacijavina, njih 40-ak, okupilo se danas pred zgradom splitske Palače pravde tražeći od Državnog odvjetništva da povuče svoju žalbu na rješenje splitskog Trgovačkog suda kojim je koncem veljače ove godine Dalmacijavino prodano Marinku Zadri za 70 milijuna kuna. Naknadno je, naime, otkriveno da je prodana i državna imovina na Hvaru pa je Državno odvjetništvo reagiralo i podnijelo žalbu.

DORH čeka suglasnost DUDDI-ja

U Državnom odvjetništvu ističu kako samo štite interese države i kako su početkom srpnja od Državne agencije za upravljanje državnom imovinom tražili suglasnost da odustanu od žalbe jer je ocijenjeno kako DORH nema ovlasti da to učini samostalno. Odgovor DUDDI-ja još nije stigao pa tako ni žalba nije povučena. Radnici su nestrpljivi, jer je Državno odvjetništvo blokiralo prodaju pa tako sudbina Dalmacijavina i dalje visi u zraku.

U dvije godine nisu pronašli državnu među imovinom Dalmacijavina?!

Posebnost ovog slučaja je svakako i to što se Dalmacijavino prodavalo pune dvije godine dok nije pronašlo kupca. Za svo to vrijeme Državno odvjetništvo nije konstatiralo da je u imovinu Dalmacijavina uvedena i državna imovina na koju je tvrtka u vlasništvu države imala tek pravo korištenja, a ne i vlasništvo.

U dvije godine, koliko se bezuspješno prodavalo, cijena Dalmacijavina, pogona, terena i brandova, pala je sa inicijalnih 270 milijuna kuna na nešto preko 70 milijuna kuna, za koliko ga je bio spreman kupiti Zadro.

Za razliku od mnogih drugih tvrtki u stečaju, Dalmacijavino nastavilo je proizvodnju, a stečajni upravitelj Perica Mitrović ponovno je otvorio više od 20 prodajnih mjesta u splitskom bazenu. 

Bucat: Državno odvjetništvo neće dobiti suglasnost DUDDI-ja

Kada se nakon svega pojavio kupac, ponadali su se i radnici. Sada su ljuti na državu, odnosno, Državno odvjetništvo.

"Moje je mišljenje da Državno odvjetništvo nikada neće dobiti suglasnost DUDDI-ja, jer oni nisu ni tražili da se podnese žalba, već je to napravilo Državno odvjetništvo", smatra sindikalist Lukica Bucat, koji je danas bio na prosvjedu.

"Potrebno je naći nekakvo rješenje. Ili da se žalba povuče, ili onda neka Visoki trgovački sud brzo odluči o toj žalbi. Pet mjeseci je prošlo, ništa se nije dogodilo", kazao nam je Bucat.

Matijašević: Zašto su čekali 11 dražbi?!

"Zašto su čekali 11 dražbi da ulože prigovor na imovinu?! Zašto nisu uložili žalbu na početku stečaja kada se utvrđivala imovina?! Direktno su utjecali da je pet mjeseci blokirana prodaja Dalmacijavina. Bojim se da će Dalmacijavino prestati postojati, ako se ne ubrza postupak, bez obzira na krasne stvari koje su napravljene u stečajnom postupku", komentirao je Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a.

 

Pročitajte više