Država im obećala plaće, a sad im ne može isplatiti: "Očajni smo, zadnju plaću primili smo za travanj"

Foto: malagic.com

STANOVNICI poplavljenog područja svakog dana se bore s novim poteškoćama, a oni koji su zaposleni u tvrtki Malagić u Gunji, kao i oni koji su ovaj mjesec u toj tvrtki dobili otkaze, uz sve to još ne dobivaju ni plaću. Posljednju koju su primili bila je za travanj. Država je za radnike pripremila sve za isplatu minimalnih plaća za svibanj i lipanj, ali je tvrde, ne mogu isplatiti jer je Porezna blokirala tvrtku Malagić.

S druge strane isto Ministarstvo ranije nam je odgovorilo da unatoč tome što Malagić nije izvršio obavezu isplate plaće i isplate doprinosa za svibanj i lipanj da će HZZ izvršiti isplatu minimalne plaće na račune radnika i uplatu propisanih doprinosa u Državni proračun za svakog pojedinog radnika za navedene mjesece.

Nakon što je Index objavio da je vlasnik tvrtke Fatmir Malagić otpustio pola radnika, dok je za njih zatražio financijsku pomoć od države, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objasnilo je da Malagić neće dobiti pomoć, nego će se ona u vidu minimalnih plaća mjesečno isplaćivati direktno na račune radnike.

Ministarstvo: Radnici koji se ne odazovu poslodavcu nemaju pravo na pomoć

"Pomoć poslodavcima na poplavljenim područjima se ne isplaćuje poslodavcu već isključivo radnicima i to prema dokumentaciji koju nam dostavi poslodavac (JOPPD obrazac koji priprema poslodavac, a ovjerava ga Porezna uprava i koji tako ovjeren predaje Zavodu). Pomoć se isplaćuje mjesečno. Stoga nije isplaćeno 1,3 milijuna kuna, to bi bio ukupan trošak za 6 mjeseci za 64 radnika, već se isplata vrši mjesečno. Tako mjesečni iznos pripremljen za isplatu iznosi 214.303,06 kuna za plaću za lipanj", stoji u odgovoru glasnogovornika Ministarstva rada Krunoslava Vidića.

Ističe kako pravo na pomoć imaju radnici koji su raspoloživi za rad, što znači da svi oni koji se ne odazovu poslodavcu nemaju pravo na pomoć.

U Ministarstvu rada tako napominju da je ova odredba isključivo radi toga što radnici dobivaju pomoć kako bi pomogli čišćenju poduzeća i stavljanje u funkciju kako bi što prije počeli s radom.

"Ako to odbiju nemaju pravo na pomoć tj. ukoliko radnik dobiva plaću treba biti i raspoloživ za rad", kažu u Ministarstvu.

S druge strane radnici koji su dobili otkaze jer od 1. lipnja nisu dolazili na posao tvrde kako im je zbog poplave to bilo onemogućeno.

Također napominju kako država nije uzela u obzir da su raseljeni i po stotinjak kilometara od Gunje i da nisu imali kako ni doći do Gunje jer nemaju novaca za prijevoz, a tvrtka im ga nije osigurala.

Radnici: Otkaz smo dobili jer nismo htjeli raditi u Bosni

"Čim smo mogli početi ulaziti u Gunju, a to nije bilo moguće 1. lipnja kako je Malagić zahtijevao, onda smo prvo krenuli s raščišćavanjem svojih kuća kako bi se što prije mogli vratiti u njih jer smo sad izbjeglice koje žive po tuđim kućama ne znajući kad će nam netko reći da ih moramo napustiti. Zato nam je prioritet da prvo dovedemo naše kuće u funkciju i nakon toga tvornicu", rekao je jedan od bivših radnika tvrtke Malagić.

Uz sve poteškoće s kojima se njegova obitelj i svi sumještani nalaze, kaže i kako doslovno nema od čega kupiti kruh, ako ga već ne dobije od nekog kao humanitarnu pomoć.

"Zadnju plaću sam primio za travanj, a sad je gotovo kolovoz. Od čega da mi živimo? Da svaki dan dolazim u Gunju čistiti tvornicu treba mi dnevno barem 120 kuna za prijevoz. Tko će mi to platiti?", kaže radnik.

Kaže i kako je zanimljivo što im Malagić nije dao otkaz u lipnju kad nisu dolazili u tvornicu nego tek u srpnju i to nakon što su on i 20-ak njegovih kolega odbili odlaziti na posao u Malagićevu tvrtku u susjednu BiH.

"Problemi s Malagićem počeli su nakon što smo odbili ići raditi u Brčko. Što da smo se tamo ozlijedili, ostali bez ruke, tko bi nam dao odštetu, Bosna? A formalno smo zaposleni u Hrvatskoj. Nismo mogli sve riskirati i tad nam je direktor počeo prijetiti otkazima koje nam je na kraju i dao", rekao je ogorčeni bivši zaposlenik.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ističu pak da će otkaze istražiti i napominju da je isplata za svibanj i lipanj za radnike tvrtke Malagić pripremljena, ali da nije bilo isplate.

Malagić pod blokadom Porezne

"Tvrtka Malagić je blokirana od Porezne uprave. Radi blokade poslodavca nismo u mogućnosti izvršiti isplate plaća radnicima i pripadajuće obveze (poreze i doprinose). U tijeku je rješavanje problema sa Poreznom upravom bez koje nije moguće izvršiti uplatu. Pripremljene isplate se odnose na svibanj i lipanj, a mogući otkazi su se dogodili nakon tog perioda – u srpnju – ispitat ćemo radi čega su se dogodili otkazi.

U svakom slučaju nije moguće izvršiti uplatu za radnike koji više ne rade u tvrtki (razloge otkaza ćemo istražiti), a poslodavac na svoj račun od ove vrste pomoći ne dobije ni jednu kunu osim ako nije i sam zaposlen radnik i tada kao i svaki drugi zaposleni radnik dobije pomoć u iznosu minimalne plaće, dok se obvezni doprinosi, porez i prirez uplaćuju direktno na račune Državnog proračuna za svakog pripadajućeg radnika", stoji u odgovoru Krunoslava Vidića.

Podsjetimo, tvrtka Malagić otpustila je 30-ak radnika jer nisu od 1. lipnja dolazili na posao. U Odluci o izvanrednom otkazu ugovora o radu kojeg je potpisao direktor tvrtke Ramiz Ibišević stoji: "Radnik neopravdano izbiva s posla i ne obavlja preuzete poslove i radne zadaće od 1. lipnja 2014. pa sve do danas. Radnik je u periodu od 01.06.2014. do 08.07.2014. više puta telefonski i u osobnom kontaktu upozoren na obveze iz radnog odnosa i to da je unatoč elementarnoj nepogodi - poplavi dužan ispunjavati obveze iz radnog odnosa, da je dužan javiti se poslodavcu i preuzeti svoje radne zadatke, da je nedolaskom na svoje radno mjesto i ne preuzimanjem radnih zadataka počinio povredu obveza iz radnog odnosa, te da mu, u slučaju nastavka kršenja obaveza iz radnog odnosa prijeti mogućnost izvanrednog otkaza ugovora o radu".

Radnici su tad izjavili kako u objašnjenju o otkazu stoji da od 01.06. nisu dolazili na posao, a da je tad voda još uvijek bila do krova kuća te da je u Gunji vladao policijski sat pa nitko ni nije mogao doći u Gunju.

"Gazda nas nije ni nazvao, nego nam je tek pretkraj lipnja javljeno da počinjemo raditi od 1. srpnja", rekao je ranije za Index bivši radnik tvrtke Malagić, dodajući pritom kako on i njegove kolege nisu dobili još ni plaću za svibanj.

Pročitajte više