Prije 30 godina odveo joj je oca, više ga nije vidjela. "Bio je hladan, bez savjesti"

Foto: Screenshot Nova TV

Gdje je njezin otac, pitanje je na koje Vukovarka Iva Radić odgovor čeka više od 30 godina. Pred Tužiteljstvom za ratne zločine u Beogradu u petak je dočekala čovjeka za kojeg tvrdi da joj je odveo oca, nakon čega ga više nikad nije vidjela.

"Smogla sam snage i otišla sam ispred Tužiteljstva, mislila sam da se neće ni pojaviti. Međutim, pojavio se, hladan, bez savjesti. On je mojeg oca poznavao prije rata, on je dolazio u našu kuću, ja ga se sjećam kao dijete", kazala je Radić za Novu TV.

"Hoćeš mi reći gdje mi je otac, odveo si ga pred mojim očima", pitala je Iva Radić Jovana Radana.

"Otkud ja znam?" odgovorio je. 

"Kako ne znaš, odveo si ga... Reci gdje su mi kosti pokojnog oca", zavapila je prema Radanu Iva Radić.

Novi odgovor je bio: "Pa ne znam."

Snimku možete pogledati ovdje

Samo želi naći očeve kosti i dostojanstveno ih pokopati. Oca je posljednji put vidjela kao dijete u Vukovaru kada su ga u invalidskim kolicima odveli u nepoznato. Scena je to koju, kako je kazala za Provjereno, nikada neće zaboraviti.

Vučić joj obećao pomoći

Nije ovo bio prvi put kako je pokušala suočiti s prošlošću nekadašnjeg susjeda, danas osumnjičenog za ubojstvo civila i silovanja u Vukovaru. Isto je pokušala i prije pet godina. Jovan Radan tvrdi da nikoga nije odveo.

Radić je nekoliko puta davala iskaz Tužiteljstvu, posljednje dvije godine nitko je nije zvao: "Sve je to jako teško, nakon toliko godina stati pred te ljude."

Sve je pokušala, čak je došla i do predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a on je javno poručio da su spremni pomoći. "U Srbiji, međutim, do dana današnjeg nemam informaciju gdje je moj otac ni je li netko osuđen za njegovu smrt", ističe Radić.

Radan je bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, za vrijeme rata osiguravao je Velepromet. U Vukovaru mu je počelo suđenje prije četiri godine u odsutnosti. DORH je proslijedio sve Beogradu. Na potezu su institucije, ali nedostaje političke volje, a i Radić ističe da je najveći problem politika.

Pročitajte više