Država nema novca za odštetu: Cijene hrane će rasti, seljaci najavili prosvjede!

MEĐU poljoprivrednicima vlada ogorčenost nakon što je resorno ministarstvo poručilo da nema novca za odštete, iako su gubici veći od milijardu i pol kuna.

"Prošle godine je to bilo nešto više od milijardu kuna, ja očekujem da će ove godine biti najmanje milijardu i pol, možda čak i više", procjenjuje štetu predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošić.

Suša je uništila između 60 i 100 posto nasada, zbog čega se očekuju i poskupljenja hrane. Ne pronađe li Vlada rješenje za sušom pogođene poljoprivrednike, seljaci prijete da će na ulice.

"Mi ćemo svakako pozvati sve radničke sindikate. Jednostavno ćemo sve pozvati da bojkotiramo i da izađemo na ulice i da kažemo, gospodo ajde, vi malo sebi stegnite remene. Kupuju nove aute i pomagala i pričaju kako to sve građani moraju platiti", rekao je predsjednik koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić za Media servis.

Cijene hrane idu gore

"Jednostavno hrana ode gore. Amerikanci su već sada podigli otkupnu cijenu kukuruza za 50 posto, soje za 30 posto. Tako da će gore otići i svinjsko meso i goveđe meso i mlijeko mora poskupjeti jer jednostavno seljaci više ne mogu proizvoditi po ovim cijenama. Mi ćemo se boriti i truditi da naši građani to ne osjete", istaknuo je Dukić.

Ali osjetit će. Posljednja nada da se ipak spriječi poskupljenje hrane su alternativna rješenja koja će udruge seljaka nakon sutrašnjeg sastanka u poljoprivrednoj komori, predložiti Vladi kako bi se barem djelomično ublažili financijski učinci.

"Da se možda oni ljudi koji imaju kredite, da se tu sa godinom dana stane s otplatom kredita. Imamo oko 260 tisuća državnog poljoprivrednog zemljišta da se možda umanji ili oprosti zakup za tu godinu, doprinose i obaveze koje moramo plaćati državi, možda da nam se na neki način i umanje", predlaže Brlošić.

"Hrvatske vode ne rade ništa, oni su parazit ovog društva"

Cijela ova priča ne bi se svake godine ponavljala, da je Hrvatska razvila sustav navodnjavanja. Iako smo zemlja bogata rijekama, jezerima i izvorima, ta voda teče uzalud jer ne postoje kanali koji bi ju doveli do mjesta gdje je neophodna, objašnjava Dukić. Glavni krivac već je svima dobro poznat - Hrvatske vode.

"Mi imamo poduzeće koje je beskorisno, koje je parazit ovog društva, a jednostavno, to poduzeće ne radi ništa. Hrvatska leži na vodi, to mnogi kažu, čak i iz Europske unije. Mi ovdje imamo jako puno povrtlara koji imaju sustave za navodnjavanje. Nažalost, nemaju ih gdje prikopčati", zaključuje Dukić.

Pročitajte više