Država nudi do 70 tisuća kuna poticaja za kupnju električnog automobila

Foto: FAH

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode osiguralo je do 70 tisuća kuna bespovratnih poticaja za kupnju električnog ili hibridnog vozila.

"Mjere energetske učinkovitosti u prometu iznimno su važne jer njima utječemo na poboljšanje kvalitete zraka, posebno u gradovima koji su iznimno opterećeni prometom. Jedna od takvih mjera je i poticaj za kupnju električnih i hibridnih vozila. Kroz dvije dosadašnje akcije odobrili smo poticaje za 946 električnih i hibridnih vozila. Krenuo je i novi javni poziv za građane i tvrtke za kupnju električnih i hibridnih vozila, a za to smo osigurali 7,5 milijuna kuna bespovratnih državnih poticaja," izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Zato su važne mjere energetske učinkovitosti u prometu jer njima utječemo na poboljšanje kvalitete zraka.

Ove je godine čak tri puta veći interes za električnim vozilima: odobreno je sufinanciranje za njih 179, dok ih je lani bilo 53. Građani mogu dobiti poticaj za jedno vozilo, koje moraju zadržati u vlasništvu barem godinu dana, a tvrtke i obrtnici mogu dobiti do 700.000 kn te vozila moraju zadržati u vlasništvu najmanje 3 godine.

Sufinancira se kupnja novih vozila, koja mogu biti kupljena u bilo kojoj zemlji Europske unije, međutim trebaju biti registrirana u Hrvatskoj.

Pročitajte više