Država u neobjavljenom bankrotu: Vještak odbio doći na raspravu jer mu nisu platili vještačenje

Screenshot: Street View

VJEŠTAK balističar Vojin Maštruko nije jučer došao u Split na suđenje Damiru Vukoviću za ubojstvo majke Ane. Maštruko je obavijestio suca Mlađana Prvana da mu neće doći jer nije plaćeno vještačenje izrađeno u lipnju ove godine. Vještačenje je naložio splitski sud kako bi se razbistrile dubioze nastale nakon različitih mišljenja dvojice Maštrukovih kolega. Račun od 17 tisuća kuna nije podmiren, a Maštruko kaže da više ne može ovako.

"Ne mogu kreditirati sud i Ministarstvo pravosuđa"

"Žao mi je, meni sada prijeti kazna od dvije tisuće kuna, ali ja sam obrazložio zbog čega ne mogu doći. I predsjedniku sudskog vijeća i predsjedniku suda, ministru pravosuđa i predsjednici Hrvatskog društva sudskih vještaka, koja mi je dala podršku. S ministrom Lalovcem pokušat će se naći neko rješenje jer država ne plaća, a traži da joj se plati. Meni ne duguje samo sud u Splitu, već i ostali sudovi, preko 200 tisuća kuna za vještačenja u proteklih par godina. Sucu sam obrazložio da ne mogu doći na raspravu jer mi nije plaćeno vještačenje. U penziji sam, primam je 5-og u mjesecu i sada bi ja zapravo dolaskom u Split morao financirati Ministarstvo pravosuđa i sud koji ne izvršavaju svoje obaveze. Ni rješenje nisam dobio da će mi platiti, čak ni to", žali se jučer Maštruko.

Ni odvjetnicima ne isplaćuju službene obrane, četiri najveća suda dužna više od 50 milijuna kuna

"Nisu u problemu samo vještaci, već i odvjetnici. Ni njima ne plaćaju službene obrane. Ministarstvo pravosuđa nalazi se zapravo u neobjavljenom bankrotu i mislim da je riječ o jednoj vrlo ozbiljnoj situaciji koja će blokirati rad sudova", smatra Maštruko.

O problemu kojeg je iznio vještak Maštruko svjedoči i sve veći broj blokiranih odvjetničkih ureda koji se, ima ih značajan broj, bore da prežive, između ostalog i zbog toga što im sudovi ne plaćaju obrane okrivljenika po službenoj dužnosti, čime dolazimo na već dobru poznatu stvar, da je sama država najveći neplatiša i generator nelikvidnosti. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin u izvješću o stanju sudstva u 2013. godini navodi da samo četiri najveća suda u Hrvatskoj za službene obrane duguju 54 milijuna kuna. 

Kako doznaje Index, Ministarstvo pravosuđa nije jedino bez sredstava na računu potrebnih za izvršavanje obaveza, već je slično i u Ministarstvu obrane koje je izvijestilo u jednom slučaju da ne mogu isplatiti po pravomoćnoj presudi jer nemaju novca. 

"Duguju nam najmanje 16 milijuna kuna"

Predsjednica Društva vještaka Melita Bestvina upoznata je s problemom kolege Maštruka, a i ostalih vještaka.

"Mi procjenjujemo da nam duguju najmanje 16 milijuna kuna. Nažalost, podaci nisu potpuni jer neke kolege od straha ne žele reći koliko potražuju temeljem svojih vještačenja, odnosno, koliko im nije isplaćeno. Strašno smo zabrinuti jer je situacija vrlo ozbiljna i traje godinama. Tražimo poštivanje zakona jer je država dužna platiti račun u roku od 30 dana, a što se grubo krši već duže vrijeme. Vještake ista ta država tereti da trebaju plaćati obaveze pa pokušavamo s ministrom financija naći neko rješenje za prebijanje potraživanja. Osim toga, mi već gotovo punih 17 godina radimo za istu cijenu radnog sata koji je prije dvije godine smanjen za 20 posto u kaznenim predmetima", ističe predsjednica Društva sudskih vještaka.

Bi li suci radili besplatno?

I njoj se čini kao da se od vještaka traži financiranje rada sudova.

"To je otprilike kao da se od suca očekuje da dolazi na posao i sudi, a plaću dobije kada dobije", kaže Melita Bestvina.

Zatražili smo očitovanje od ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Možda će on pojasniti zbog čega sudovi krše zakon i ne plaćaju obaveze na vrijeme. Gdje je njegova odgovornost, zbog čega ministar pravosuđa tolerira kršenje zakona?

 

Pročitajte više