Dubrovački HDZ: Jedino prihvatljivo rješenje je autocesta do Dubrovnika

Foto: Shutterstock

DUBROVAČKO-neretvanski HDZ-a danas je kritički reagirao na najave iz Vlade da će trasa Jadransko-jonske autoceste ići kroz BiH čime će se zaobići Dubrovnik, zaključivši kako je jedino prihvatljivo rješenje autocesta do Dubrovnika.

Branko Bačić, predsjednik županijskog HDZ-a, rekao je na konferenciji za novinare kako je nedopustivim da Vlada zaobilazi jedinice lokalne samouprave koje su donosile strategije razvoja i prometa, kao što se dogodilo na ovotjednom sastanku u Cavtatu.

"Neugodno smo iznenađeni ovakvim zanemarivanjem procedure jer nema nikakvih objektivnih uvjeta za promjenom trase autoceste", kazao je Bačić.

Dodao je da bi guranje autoceste u BiH učinilo Dubrovnik taocem nesređenih političkih prilika.

Spajanje Dubrovnika autocestom s ostatkom Hrvatske je nužno jer nikako drukčije ne smije biti, naglasio je Bačić.

Procijenio je kako nema nikakvih ekonomskih razloga da se autocesta dislocira, pa ni financijskih, jer cijena koštanja za dionicu autoceste Doli-Osojnik ista je kao za dionicu Žuta Lokva-Rijeka.

Kako nije financijski problem dionica Rijeka-Žuta Lokva, a jest Osojnik-Doli, koja je duga samo 29 kilometara. Kilometar te autoceste cjenovno košta isto kao i trasa od Žute Lokve do Rijeke, ali je tri puta kraća. Dionica Krapina-Macelj koštala je 235 milijuna eura, što je bila najzahtjevnija i najskuplja dionica pa je sagrađena, ističe Bačić.

Također ne vidi ekološke prepreke u gradnji autoceste do Dubrovnika. Smatra kako bi ekološki problem mogao nastati tek ako trasa bude išla preko Popova polja, odakle se napaja devet izvora vode, među kojima i Ombla.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako svi dokumenti pokazuju i dokazuju da je najbolje rješenje povezivanje Dubrovnika i to nastavkom autoceste od Ploča do Osojnika.

Pročitajte više