Dubrovački biskup o Split Prideu: Kao kršćani se ne moramo slagati, ali moramo uvažavati drugačije

POTAKNUT, kako kaže, zamolbom Facebook prijatelja, dubrovački biskup Mate Uzinić uključio se u raspravu oko održavanja gay parade u Splitu.

Iako je jasno dao do znanja da se radi o manifestaciji koju ne podržava, Uzinić je apelirao na Splićane da se "ne daju isprovocirati i učiniti nešto što kršćanima ne pristoji".

"Čuli smo sv. Pavla kako nam, potaknuti i poučen Kristom i njegovim primjerom, poručuje: 'Nikome zlo za zlo ne vraćajte (i) ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima!'. Imamo pravo kao kršćani drugačije misliti, imamo se pravo ne slagati s izokretanjem sustava vrijednosti, ali moramo, ostajući vjerni svojim kršćanskim uvjerenjima, evanđelju koje navješćujemo i Crkvi kojoj pripadamo, naučiti uvažavati druge i drugačije, znajući da smo kao kršćani pozvani, slijedeći Krista i njegov primjer, na zlo odgovarati dobrom, na mržnju ljubavlju i tako, ako je moguće i koliko je do nas, biti u miru sa svim ljudima", napisao je Uzinić na svom Facebook profilu.

Ignorirajte gay pride, šetajte po Marjanu

Uzinić dodaje da kršćani imaju "pravo i dužnost" ne slagati se s održavanjem Split Pridea. No, savjetuje im da to "radije pretoče u molitvu, šetnju po Marjanu, Mosoru, odlazak na plažu, na selo ili jednostavno ostanak u svom domu".

"S nadom da ćete tako i učiniti, da se nećete dati zavesti zlom, nego da ćete ustrajati u dobru i druge poticati na dobro, da nećete dozvoliti da vama ovlada mržnja nego da ćete mržnju pobijediti u ljubavi, na sve vas zazivam Božji blagoslov i obećavam svoju blizinu u molitvi!", poručuje Uzinić.

Zabranio "Paradu"

Vrlo je zanimljivo da se Uzinić odlučio očitovati o gay paradi u Splitu. Radi se, naime, o istom biskupu kojeg je "proslavila" jedna druga "Parada" - film srpskog redatelja Srđana Dragojevića.

Uzinić je, podsjećamo, u ožujku ove godine zabranio prikazivanje "Parade" u Dubrovniku. Tako nešto je bilo moguće s obzirom da je u tom trenutku u Dubrovniku postojala tek jedna kino dvorana, koja se nalazila u prostoru u vlasništvu crkve.

Pročitajte više