Duvnjak: Ako ste četiri mjeseca u šatoru, treba li vam njegovatelj uopće? Glogoški: Imam pravo na to

Foto: Index

PETAR DUVNJAK, vojni invalid koji je Indexu još jučer najavio kako danas dolazi u Savsku 66 porazgovarati s Klemmom i Glogoškim, stigao je pred šator. Duvnjak je danas prvo sudjelovao na skupu inicijative "Ja vas se ne bojim" Zorana Ercega, a zatim se u njegovom društvu te uz još nekoliko sudionika skupa uputio iz hotela Holiday do Ministarstva branitelja.

> Branitelji na Ercegovom skupu: Smanjite nam prava, dajte ugroženijima od nas

"Danas trebamo biti jedinstveni tako da narod svojom voljom bira predstavnike u Sabor. Protiv nasilja smo. Poštujem njihovo pravo na prosvjed, ali bez nasilne smjene vlasti", rekao je Duvnjak, koji je potom otišao i do Glogoškog.

"Najavio sam da ću doći, ali saznali su i mediji. Došli smo u miru razgovarati. Sve se razgovorima može riješiti. Poštujmo naš hrvatski napaćeni narod kojemu je potrebno jedinstvo, kao što smo bili ujedinjeni 1991. godine. Tako trebamo i danas biti. Nismo prisegnuli strankama, nego državi i narodu. Izašli smo iz totalitarnog sistema i stvorili državu gdje će se poštivat volja naroda, no sad mi branitelji to osporavamo. Ne možemo pljuvati protiv volje tog naroda", rekao je.

Duvnjak je Glogoškom rekao kako prosvjednici nisu naveli ništa konkretno osim da žele smjenu ministra Predraga Matića i njegovih zamjenika.

"Prosvjedujete li protiv Matića jer vas zakon nije ugradio u sustav ili protiv vaših stručnjaka koji rade na tom zakonu?", pitao je Duvnjak.

Klemma je pitao o njegovim izjavama kako se "ne može zamisliti kako je ljudima koji više od 20 godina sjede u kolicima.

"Sad pitam Klemma, ako sutra budete ministar branitelja na što pretendirate, hoćete li to omogućiti tim ljudima? Ironično je tražiti smjenu ministra!"

Glogoški mu je rekao kako je trebao sjesti pa "ravnopravno porazgovarati s njima".

"Nikad nisam rekao to što tvrdite o najvećim stručnjacima, nemojte širiti dezinformacije. Rekao sam da sa stručnjacima radimo zakon", kaže Glogoški.

"Svi ovdje se brinu o nama"

"Da li mislite da čovjek iz invalidskih kolica treba izgubiti pravo na njegovatelja?", pitao je, na što je Duvnjak rekao kako je mnogima potrebna njega.

"Ako 4 mjeseca prosvjedujete u šatoru u svim vremenskim uvjetima, kako vam ona treba."

Glogoški je rekao kako svi u kolicima imaju pravo na njegovatelja i da već dvije godine o tome razgovara s ministrom Matićem, a da se o njima svima tijekom prosvjeda brinu svi u šatoru. Dodao je i da im Matić nije omogućio susret s ministrom zdravlja po tim pitanjima.

Duvnjak je nakon toga zapalio svijeću i pomolio se za sve.

Pročitajte više