Dvije osobe poginule su u sukobima u Egiptu, vlasti planiraju zabraniti Muslimansko bratstvo

Ilustracije: Guliver image/Getty images

DVIJE osobe su poginule dok je desetine ozlijeđeno u sukobima pristaša i protivnika svrgnutog egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija, javlja dopisnik Agencija Aanadolija (AA).

U sukobima u gradu Dimyata, u regiji Kefr al-Batih, hicem iz vatrenog oružja je ubijena jedna osoba, dok su tri ranjene. Jedna osoba je stradala, a sedam je ozlijeđeno i tijekom sukoba u Aleksandriji u kojima je korišteno oružje, ali i kamenje.

U gradu Asyut na jugu Egipta snage sigurnosti su koristile suzavac i gumene metke kako bi rastjerali okupljene prosvjednike.

Prema posljednjim podacima, u gradu Maadi na sjeveru Egipta došlo je do sukoba između protivnika i pristaša vlasti koja je funkcije preuzela državnim udarom, žrtava nije bilo.

Inače, protivnici vojnog udara u Egiptu nastavili su i danas s prosvjedima pod nazivom “Narod nastavlja s revolucijom” u cilju okončanja vojnog udara u toj zemlji i povratka na vlast svrgnutog predsjednika Mohammeda Morsija.

Prosvjednici koji podržavaju svrgnutog Morsija već 70 dana svakodnevno izlaze na ulice nakon džuma-namaza, tjedne muslimanske molitve, kako bi prosvjedovali protiv vojnog udara.

Okupljeni prosvjednici, tražeći nastavak demokratskih procesa u zemlji, uzvikivali su slogane “Kraj vojnom udaru”, “Morsi je naš predsjednik”, i “Hoćemo povratak demokracije”.

Tisuću osoba je ubijeno u Egiptu samo od polovice kolovoza, uglavnom prvog tjedna prosvjeda, a većina prosvjednika su bile Morsijeve pristaše.

Također, više od 2.000 pripadnika Muslimanskog bratstva je uhićeno, među kojima su glavne vođe i čelnici ovog pokreta.

Zabranjuje se Muslimansko bratstvo?

Egipatske vlasti priopćile su danas da će odluka o eventualnoj zabrani  Muslimanskog bratstva biti donesena narednih dana. Egipatski dužnosnici demantirali su medijske navode da je Muslimansko bratstvo već zabranjeno, naglasivši da egipatske vlasti još nisu donijele odluku o tome.

Ministarstvo za socijalni rad Egipta ima nadležnost da pokrene proces zabrane bilo koje nevladine organizacije ili pokreta ukoliko se pojave indicije da djeluje protivno Ustavu i zakonima države.

Egipatski ministar Ahmed Ber izjavio je da će biti pokrenut proces za zabranu djelovanja Muslimanskog bratstva ukoliko ovaj pokret ne odgovori na optužbe za koje ih tereti egipatski sud.

“Tri puta samo tražili od Muslimanskog bratstva da iznesu svoju odbranu na optužbe protiv njih. Ako do isteka datog roka ne odgovore na optužbe, započet ćemo zakonske procedure za zabranu ovog pokreta”, rekao je egipatski ministar.

Pročitajte više