Dvoje lakše ozlijeđenih na Hvaru: Digli se žirokopterom u zrak i srušili u polje

Ilustracija: Google maps

DVIJE osobe su lakše ozlijeđene u sinoćnjem padu sportskog zrakoplova u Starogradskom polju, u Vrbanju na Hvaru, doznaje se danas u splitskoj policiji.

Prema prvim informacijama policije, zrakoplovna se nesreća dogodila sinoć u 19,50 sati, kada je žirokopter s dvije osobe uzletio. Nakon što su se digli na visinu od deset metara, srušili su se u polje. Srećom ni jedan od dvojice u letjelici nije zadobio ozbiljnije ozljede.

Još se ne zna uzrok pada, a na mjestu nesreće obavlja se očevid koji bi trebao razjasniti uzrok nesreće.

U Ministarstvu prometa potvrdili su da je riječ o sportskom zrakoplovu u kome su bile dvije osobe. O okolnostima nesreće nisu mogli reći ništa dok se ne utvrdi uzrok pada.

Žirokopter ili autožir je vrsta zrakoplova iz reda rotokoptera koji stvaraju uzgonsku silu pomoću rotora. Za razliku od helikoptera, rotor žirokoptera nije spojen na motor, nego se slobodno okreće u struji zraka, dok motor pokreće propeler koji pokreće letjelicu prema naprijed. Uslijed kretanja rotora kroz struju zraka, na rotoru dolazi do pojave autorotacije kojom se stvara uzgon. Žirokopter se može smatrati hibridom aviona i helikoptera, iako je povijesno gledano žirokopter prethodnica u razvoju helikoptera.

Pročitajte više