EBRD odustaje od financiranja projekata temeljenih na ugljenu

Ilustracija: Shutterstock

SVJETSKA nezavisna organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF) pozdravila je odluku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o prestanku financiranja projekata temeljenih na ugljenu.

"Usvajanje tih mjera, ako se implementiraju pravilno, trebalo bi ukinuti financijsku podršku elektranama na ugljen i promovirati investiranje u obnovljive izvore energije i uštedu energije", navodi u priopćenju WWF. Dodaje kako će tijekom idućih mjeseci pažljivo pratiti financijske odluke EBRD-a kako bi utvrdili provodi li efektivno nove mjere.

Tom povijesnom odlukom EBRD se pridružuje ostalim međunarodnim financijskim institucijama koje su tijekom proteklih mjeseci napustile koncept ulaganja u projekte temeljene na ugljenu. WWF smatra kako je sada pravi trenutak za ostale javne financijske institucije, naročito multilateralne razvojne banke, da prate ovaj primjer kako bi se i na globalnoj razini što prije prešlo na korištenje obnovljivih izvora energije i stavio naglasak na uštedu energije, ističu u priopćenju.

WWF pozdravlja napredak u energetskoj politici EBRD-a i u drugim segmentima poput strožih standarda za hidroelektrane, referentne cijene ugljena, uštede energije i obveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama.

Sebastien Godinot iz Europskog ureda WWF-a istaknuo je kako je to povijesni trenutak jer se EBRD pridružio sve većoj globalnoj inicijativi za napuštanje investiranja u projekte na ugljen "uzimajući u obzir razarajući utjecaj ugljena na zdravlje i klimu".

"Ovaj potez EBRD-a je pozitivan pomak, ali kako bi globalno zagrijavanje ostalo na razini ispod 2 stupnja Celzijusa, banka bi trebala pojačati svoje standarde i postupno smanjiti svoju podršku u segmentu fosilnih goriva", ističe WWF.

U idućih nekoliko mjeseci, WWF će pažljivo promatrati primjenu nove politike EBRD-a, a prvi takav test u idućih par mjeseci bit će odluka banke hoće li podržati projekt nove elektrane na ugljen od 600 MW na Kosovu.

"Banka mora ostati čvrsta u odluci da ne ulaže u projekte na ugljen te poticati čistu proizvodnju na Kosovu i drugdje", navodi u priopćenju WWF.

Pročitajte više