ECB: "Tiskat" ćemo 60 milijardi eura mjesečno onoliko dugo koliko je to potrebno

Foto: Hina

ŠEF EUROPSKE središnje banke je upravo završio tiskovnu konferenciju na kojoj je iznio zaključke Upravnog vijeća o situaciji unutar i izvan eurozone.

Mario Draghi je na konferenciji rekao da program kvantitativnog olakšanja (QE) počinje s ponedjeljkom 9. ožujka i da će središnja banka mjesečno kupovati raznorodne vrijednosnice i državne obveznice u iznosu od 60 milijardi eura mjesečno. Kvantitativno olakšanje podrazumijeva stvaranje novog novca.

> Kratka lekcija o kvantitativnom olakšanju

Draghi je rekao da je već sama najava QE-a imala pozitivan učinak za ekonomiju.

"QE je pomogao ekonomiji eurozone prije nego što je započeo, očekujemo da će on popraviti izglede za gospodarski rast i umanjiti ekonomske slabosti".

ECB je na sastanku umanjio prognoze o inflaciji za 2015. godinu i predviđa da će ona iznositi nula posto. Vijeće je na prijašnjem sastanku najavilo godišnji rast cijena od 0.7 posto.

Banka procjenjuje da će se rezultati kvantitativnog olakšanja u realnoj ekonomiji osjetiti u 2016. godini kad očekuje inflaciju od 1.5 posto. ECB vjeruje da će u 2017. godini ispuniti svoj mandat i postići godišnji rast cijena do 2 posto (1.8%).

Draghi je upozorio da nova monetarna politika ne podrazumijeva opuštanje.

"Nema mjesta za opuštanje. Vlade moraju isporučiti strukturne reforme brzo i odlučno, kako bi poduprle pouzdanje i ohrabrile investicije".

Po uzoru na FED i BoE, ECB je najavio da će program kvantitativnog olakšanja trajati "onoliko dugo koliko je to potrebno".

 

Pročitajte više