ECB zadovoljan kvantitativnim popuštanjem, novac nalazi put do realne ekonomije

Screenshot: YouTube

EUROPSKA središnja banka (ECB) je zadovoljna učincima svog programa kvantitativnog popuštanja na ekonomiju i inflaciju i nema namjeru završiti ga prerano, rekao je tijekom vikenda član upravnog vijeća Yves Mersch.

ECB od ožujka kupuje oko 60 milijardi eura mjesečno u državnim obveznicama i drugoj imovini  s ciljem da poveća količinu novca u ekonomiji i preokrene trend padajućih cijena, piše Reuters.

"Mi vidimo da je zaustavljen negativan trend kreditiranja putem banaka i da novi krediti nalaze put u ekonomiju kroz bankarski sustav," izjavio je Mersch za radio Luxembourg.

"Mi također vidimo učinak na inflaciju, jer je postojao rizik da će Europa skliznuti u deflaciju," rekao je.

Iako na situaciju utječu i ciklički faktori, "ECB je prilično zadovoljan da je poduzeo odgovarajuće mjere u odgovarajućem trenutku i da je to jedan od razloga što je (program) toliko učinkovit".

ECB je najavio da će kvantitativno popuštanje potrajati do rujna iduće godine, no dio ekonomista pita hoće li program završiti ranije zbog naširoko prepoznatog uspješnog početka. Mersch je u razgovoru odbacio takav scenarij.

"Mi smo sve naše provizije utemeljili na projekcijama da će se ubrzati rast i da će inflacija doći bliže ciljanoj, to će se dogoditi ako kupujemo 60 milijardi svakog mjeseca. Kad bi se sada zaustavili, mi bi doveli u pitanje našu čitavu projekciju. Mi smo trenutačno na putanji, mi vjerujemo u tu putanju i ta putanja potvrđuje da smo bili u pravu. Zbog toga nema razloga da kažemo: Ne, mi sada sve još jednom propitkujemo," rekao je.

> Cijela Europa se snažno oporavlja, samo Hrvatska stagnira: Češka ekonomija nadmašila sve

ECB prognozira da će se inflacija u eurozoni zadržati u blizini nule do jeseni ove godine, da bi se do njenog kraja približila razini od 1.5 posto.

"Rast cijena bi mogao doseći inflaciju ispod, ali u blizini dva posto na srednje razdoblje do kraja 2016. godine," prognozirao je Mersch.

Pročitajte više