EKSKLUZIVNA SNIMKA Brutalni policijski obračun s humanitarcem Žeravicom na Stradunu

Screenshot: Index

REDAKCIJA Indexa u posjedu je snimke od 31. srpnja ove godine sa Straduna u kojoj se može vidjeti intervencija policije prema dubrovačkom humanitarcu Antunu Žeravici. Nakon mučnih scena na Stradunu, dok je Žeravica ležao na podu, jedan od prisutnih građana  pitao je policajce zašto to rade. Oni su odgovorili da Žeravica nije htio dati dokumente.

"I to je toliki problem? ", glasio je komentar jednog od svjedoka. Incidentu su prisustvovali i strani turisti.

"To je nepotrebno, vi ste Gestapo! Imam sve snimljeno, obećajem vam da ćete biti na Youtubeu", govorili su zgroženi turisti.

> Šok u Dubrovniku: Policija pretukla "pozitivca godine" i humanitarca Antuna Žeravicu

> Odvjetništvo odmah pustilo dubrovačkog humanitarca na slobodu, policija podnosi kaznenu prijavu

> Dubrovčani na Stradunu u znak podrške Antunu Žeravici prosvjedovali protiv policijske represije

Nakon intervencije primio 50 udaraca



Podsjetimo, Antun Žeravica hospitaliziran je nakon intervencije policije, a policajci su četiri puta upotrijebili suzavac zbog čega ima izgorene rožnice, od udaraca je zaradio i potres mozga, a ima i hematome po cijelom tijelu. Žeravica tvrdi kako je osjetio policijsku represiju u vozilu do policijske stanice (Vila Palma) te u samoj stanici. U razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a opisao je kako su ga tukli.


"Policajac me uhvatio za kosu pa bi me drugi udarao u to mjesto", rekao je 37-godišnji Žeravica za HTV dodajući da je nakon uhićenja na Stradunu primio pedesetak udaraca.  

Policija se o cijelom slučaju očitovala, po mišljenju javnosti, prekasno. Naime, iako se incident dogodio u četvrtak u 3 sata ujutro, policija je izdala priopćenje u ponedjeljak popodne, pet dana kasnije tvrdeći da su policajci bili napadnuti.

Policajac je bio obliven krvlju?

U svom priopćenju tvrde da je Žeravica imao 1,1 promila alkohola u krvi te da je pokušao bježati policajcima. Jednog je policajca ozlijedio lisicama, a drugog zatvorenom šakom i to nakon što je odbio predati osobne dokumente, tvrde u policiji. Očitovanje je stiglo tek nakon medijskih napisa u nedjelju o tome kako je Žeravica hospitaliziran nakon policijske represije.

O svemu se očitovao i Sindikat policije. "Žeravica ih je udario kad se istrgnuo, kolegu je udario rukom na kojoj je bila lisica, pa ga je oblila krv", tvrdi Sindikat policije naglasivši kako mediji prave žrtvu od osobe koja se ogriješila o zakon. 

Valja naglasiti kako je na kraju snimke Žeravica vezan lisicama, no na ni jednom policajcu se ne vidi krv. Žeravica tvrdi kako je od policajca zatražio da se predstavi i da mu kaže broj iskaznice, no policajac mu nije udovoljio.

Prijatelji Antuna Žeravice koji je više puta primio priznanje za svoj humanitarni rad početkom ovog tjedna organizirali su miran prosvjed na Stradunu izražavajući podršku.

Pročitajte više