EU nastavlja pomagati Ukrajini i šalje joj još 1,8 milijardi eura

Foto: FAH

EUROPSKA komisija je spremna izdvojiti za Ukrajinu još 1,8 milijarda eura pomoći, rekao je  predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Komisija je upravo odlučila da će nastaviti financijski pomagati" Ukrajini "s dodatnim iznosom od 1,8 milijarda eura", kazao je Juncker na tiskovnoj konferenciji u Rigi. "Solidarnost s Ukrajinom nije tek pusta priča", dodao je.

"Ukrajina nije sama. Europa jednodušno stoji uz Ukrajinu i podupire program reforma njezine nove vlade", istaknuo je u priopćenju objavljenom u prijestolnici Latvije, baltičke zemlje koja je nedavno preuzela polugodišnje predsjedanje EU-om.

Ovu ponudu nove makrofinancijske pomoći u vidu pozajmica moraju još odobriti članice EU-a i Europski parlament. Njezino ostvarenje će biti uvjetovano nastavkom programa koji je izradio Međunarodni monetarni fond (MMF) i provedbom reforma o kojima će se kroz pregovore dogovoriti Europska komisija i Kijev.

Nova europska financijska potpora treba "pomoći Ukrajini na gospodarskom i na financijskom planu nakon teških izazova s kojima se zemlja sučelila", napose što se tiče platne bilance i proračunske situacije, ističe Komisija.

EU će uplatiti još 250 milijuna eura ako provedu reforme

EU je dosad uplatio Ukrajini 1,36 milijarda eura kroz dva programa makrogospodarske pomoći. Novi obrok od 500 milijuna eura uplatio je 2. prosinca. EU će na proljeće uplatiti još 250 milijuna eura, ali uz uvjet da Kijev doista provede reforme na koje se obvezao.

Novi iznos od 1,8 milijarda eura bit će treći program za Kijev od 2010. Njegova se realizacija očekuje u 2015. i početkom 2016., napominje Komisija.

Pročitajte više