EU spreman za "brzo vraćanje migranta, vojnu akciju uništavanja krijumčarskih plovila"

Foto: Noborder Network/Flickr

GUARDIAN je dobio na uvid povjerljiv nacrt izjave koju će lideri EU ponuditi javnosti nakon današnjeg izvanrednog sastanka potaknutog učestalim tragedijama iseljenika iz Sjeverne Afrike.

Nacrt sugerira da će većina migranta koji prežive put preko Sredozemnog mora biti vraćena u zemlje iz kojih potječu. Iz Afrike se prema EU prošle godine uputilo oko 150,000 ljudi, a podjednak ili veći broj se očekuje i ove godine. Europa će prihvatiti oko 5,000 iseljenika u različitim članicama, dok će se za ostatak pobrinuti pogranična agencija Frontex koja uvodi novi "program brzog vraćanja" izbjeglica.

Izjava većim dijelom potvrđuje odluke donesene na sastanku europskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova održanom u ponedjeljak u kojem je dogovoreno daljnje financiranje postojećih operacija Triton i Posejdon u svrhu nadgledanja i spašavanja migranta na Mediteranu. Obje operacije se provode na udaljenosti do 50 kilometara od talijanske obale.

Prema izvještaju Guardiana, Vijeće Europe će dogovoriti i početak priprema za "sustavne napore da se identificiraju, zapljene i unište plovila" koje koriste krijumčari ljudi, a zajednička vojna operacija će biti usklađena s međunarodnim zakonom.

"Naš prvi prioritet je prevencija smrti na moru. Mi smo stoga odlučili da pojačamo svoju prisutnost na moru, da bi se borili protiv krijumčara, spriječili priljev migranta i osnažili međunarodnu solidarnost," navodi nacrt izjave.

Pročitajte više