EU spreman za puni embargo na iransku naftu

EUROPSKA unija spremna je provesti puni embargo na iransku naftu 1. srpnja, kao što je i planirano, potvrdio je visoko pozicionirani europski diplomat.

Podsjetimo, embargo na iransku naftu dogovoren je na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a još u siječnju, kako bi se pojačao ekonomski i politički pritisak na Iran zbog navodnog nuklearnog programa.

Zabrana sklapanja novih naftnih ugovora s Iranom na snagu stupa 1. srpnja, a istog će da abiti poništeni i važeći naftni ugovori. Dosad se strahovalo kako će ekonomski najpogođenije zemlje EU-a - Grčka, Španjolska i Italija - koje su ujedno i najveći europski kupci nafte, izaći na kraj sa zabranom. Međutim, neimenovani diplomat je kazao kako će Grčka provoditi embargo.

Razmišljalo se o tome da se Grčkoj odobri pravo izuzetka ili da se za nju bar malo pomakne vremenska granica kada će uvesti embargo, ali za sada, čini se, nikakvih izuzetaka neće biti. Bit će zanimljivo pratiti kakav će utjecaj na europsku ekonomiju imati ovaj embargo, jer su dosadašnje analize pokazale kako se Iran u međuvremenu snašao i pronašao zamjenske kupce za naftu koju je prije slao u Europu, dok EU još nije pronašla zamjensku naftu.

Pročitajte više