EU stvara zajedničku platformu za borbu protiv rada "na crno"

Ilustracija: scx.hu

EUROPSKI povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje László Andor pozdravio je sporazum o tzv. "općem pristupu" uspostavljanju europske platforme za učinkovitije sprečavanje neprijavljenog rada i odvraćanje od njega koji su u Vijeću EU-a danas postigli ministri zapošljavanja i socijalne politike, objavila je danas Europska komisija.

U okviru Platforme cilj je okupiti različita nacionalna tijela nadležna za provedbu zakona u području suzbijanja neprijavljenog rada, kojim se nanosi velika šteta radnim uvjetima, poštenom tržišnom natjecanju i državnim proračunima.

Platforma će okupiti sva nadležna tijela na razini EU


"Sada kada je Vijeće postiglo sporazum o općem pristupu, Platforma je korak bliže tome da postane stvarnost. Neprijavljeni rad veliki je izazov za sve države članice. Neprijavljeni radnici nisu socijalno zaštićeni i uskraćeni su im odgovarajući uvjeti rada, a uz to se njime ugrožava pošteno natjecanje tržišnih subjekata i održivost javnih financija. Stoga je veoma važno da se sve države članice aktivno uključe u aktivnosti nove Platforme, a posebice zbog toga što neprijavljeni rad nije samo njihovo unutarnje nego i prekogranično pitanje. Zajedno smo jači u borbi protiv te pošasti", izjavio je povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje László Andor.

U okviru platforme, kako navode, okupit će se sva tijela nadležna za provedbu zakona u području suzbijanja neprijavljenog rada, kao što su inspektorati rada, porezna tijela i tijela nadležna za migracije te ostali dionici, primjerice predstavnici poslodavaca i zaposlenika na razini EU-a.

4% Europljana priznalo da je radilo "na crno"

Time bi se trebala nadomjestiti praznina koja postoji na razini EU-a gdje se o neprijavljenom radu dosad tek sporadično i neusklađeno raspravljalo u različitim odborima i radnim skupinama te omogućila učinkovitija suradnja među onima koji se s neprijavljenim radom svakodnevno susreću na terenu.

Neprijavljeni rad, prema definiciji iz europske strategije zapošljavanja, sve su one plaćene djelatnosti koje su po svojoj prirodi zakonite, ali koje nisu prijavljene javnim tijelima, uzimajući u obzir razlike u propisima među državama članicama.

Prema istraživanju Eurobarometra provedenom u 2013., otprilike svaki deseti Europljanin (11 %) priznao je da je u prethodnoj godini kupio robu ili usluge u koje je uključen neprijavljeni rad, dok ih je 4 % priznalo da su se bavili neprijavljenim radom.
 

Pročitajte više