Ebola se širi Afrikom, Liberija zatvorila granice

Screenshot: YouTube

LIBERIJSKA vlada zatvorila je sve granične prijelaze kako bi pokušala suzbiti epidemiju ebole koja je u tom dijelu Afrike odnijela najmanje 660 života i zarazila trojicu liječnika. ograničena su velika okupljanja i uvedene stroge zdravstvene mjere.

Nove su mjere uvedene nakon što su se Gvineja, Liberija i Sierra Leone suočile s najozbiljnijom epidemijom tog virusa. Izbijanje ebole velik je teret za zdravstvene sustave nekih od najsiromašnijih afričkih zemalja.

Među oboljelima je i troje liječnika od kojih je liberijski doktor Samuel Brisbane u subotu preminuo u klinici u Monroviji.

Američki liječnik koji je u više zemalja zapadne Afrike pomagao u suzbijanju epidemije ebole zarazio se također u Liberiji. Samaritan's Purse, kršćanska karitativna udruga, rekla je da je Kent Brantly smješten u karantenu u bolnici ELWA u Monroviji, liberijskoj prijestolnici, a prema informacijama koje stižu njegovo je stanje ozbiljno.

Treći liječnik, Sheikh Umar Khan, vodeći stručnjak za ebolu u Sierra Leoneu, liječi se u klinici Liječnika bez granica (MSF) i prognoze su da će preživjeti.

Ebola ubija i do 90 posto oboljelih, iako je stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji oko 60 posto. Virus je jako zarazan, posebice u kasnoj fazi, a simptomi uključuju povraćanje, dijareju te unutarnje i vanjsko krvarenje. Prenosi se krvlju i drugim tjelesnim tekućinama.
 

Pročitajte više