HBOR će tvrtkama omogućiti 250 milijuna eura kredita za energetsku učinkovitost

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta "Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika“, vrijednog 250 milijuna eura, izvijestio je HBOR.

Instrument će poduzetnicima u raznim sektorima omogućiti pristup kreditima uz povoljne kamatne stope te mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita. Krediti će biti na raspolaganju u prvoj polovici 2025. godine, a cilj je potaknuti energetsku učinkovitost i održivost poslovanja, pružajući tako novu podršku hrvatskom gospodarstvu, istaknuto je u priopćenju, u kojem se napominje i da se zaključenjem navedenog sporazuma otvara novo poglavlje u podršci poduzetnicima kroz Program Konkurentnost i kohezija 2021-2027.

Sporazumom se omogućuje plasiranje oko 250 milijuna eura kredita namijenjenih gospodarskim subjektima iz područja proizvodne industrije te komercijalnog i uslužnog sektora. Svrha je podržati poduzetnike bez obzira na njihov pravni oblik, veličinu ili strukturu vlasništva, a koji su najmanje godinu dana prije predaje zahtjeva za kredit registrirani za obavljanje djelatnosti u navedenim sektorima, navodi se.

Krediti do tri milijuna eura

Financijski instrument će se provoditi putem poslovnih banaka koje će kroz postupak javne nabave odabrati HBOR, osiguravajući tako oko 125 milijuna eura privatnog kapitala banaka. Poduzetnicima će biti dostupni krediti do tri milijuna eura uz povoljne kamatne stope, s obzirom na to da će dio kredita biti bez kamate zahvaljujući sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Kako su istaknuli iz HBOR-a, ključna karakteristika financijskog instrumenta je mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita do 50 posto uz unaprijed zadane kriterije povezane uz energetske uštede i/ili mjere obnovljivih izvora energije. Dodatnu vrijednost predstavlja oslobođenje od plaćanja naknada za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava.

Ovi krediti predstavljaju povoljan i dostupan izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda, što će dodatno povećati konkurentnost poduzetnika iz prihvatljivih sektora. Otvaraju se nove prilike za unapređenje poslovanja i doprinose izgradnji održive ekonomije, naveli su iz HBOR-a.

"HBOR želi osnažiti poduzetnike i doprinijeti očuvanju okoliša"

"HBOR želi osnažiti poduzetnike u njihovim nastojanjima za postizanje energetske efikasnosti i održivog razvoja. Vjerujemo da će ova inicijativa potaknuti implementaciju inovativnih rješenja koja će ne samo unaprijediti konkurentnost naših poduzetnika već i doprinijeti očuvanju okoliša te dugoročnoj održivosti naše ekonomije“, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić je izjavio da je podrška poduzetnicima za ulaganja u energetsku učinkovitost ključna za ostvarenje ciljeva zelene tranzicije. "S ovim inovativnim financijskim instrumentom potaknut ćemo novi investicijski ciklus poduzetnika koji nas približava ostvarenju tih ciljeva te ujedno doprinosi smanjenju troškova i povećanju konkurentnosti poduzetnika u Hrvatskoj“, rekao je Erlić.

Pročitajte više